”Om jag stannar” av Gayle Forman

Written by Maria Ragnarsson on november 19th, 2009

En gripande och tänkvärd skildring av hur livet kan förändras på ett ögonblick.

Det har snöat i Oregon under natten. Trots att snötäcket bara är ett par centimeter tjockt meddelar lokalradion att skolorna är stängda. 17 åriga Mia och hennes familj bestämmer sig för att utnyttja, att de oväntat har fått en ledig dag. De bestämmer sig för att åka och hälsa på några bekanta, men råkar ut för en fruktansvärd bilolycka på vägen dit. Föräldrarna omkommer omedelbart och Mia och hennes lillebror skadas svårt.

Medvetslös betraktar Mia allt som sker från ett utomkroppsligt perspektiv. Mia bevittnar hur man i ilfart för hennes kropp till sjukhuset, hon ser hur hon opereras och hon iakttar hur släkt och vänner samlas i väntrummet på intensivvårdsavdelningen. Boken utspelas under det dygn som Mia ligger medvetslös. Hon ställs inför valet att fortsätta att leva, utan sin familj, eller att ge upp kampen och dö. I tillbakablickar får man ta del av Mias liv före olyckan. Hennes stora passion i livet är musik. Mia är en duktig cellist. Dessutom betyder kärleken till pojkvännen Adam mycket för henne, men räcker detta för att hon ska välja att stanna kvar?

”Om jag stannar” är en stark och sorglig berättelse som knappast lämnar läsaren oberörd. Utgången är länge oviss, med bibehållen spänning till sista sidan. Jag kommer på mig med att känna tacksamhet över, att min familj är välbehållen!

 

Comments are closed.