”Ödesgudinnan på Salong d’Amour” – Feelgood av deckardrottningen Anna Jansson

Written by Maria Ragnarsson on september 14th, 2014

Deckarförfattaren Anna Jansson har bytt genre och är aktuell med feelgoodromanen Ödesgudinnan på Salong d’Amour. Precis som böckerna om kriminalinspektör Maria Wern, utspelar sig handlingen på Gotland. Den medelålders hårfrisörskan Angelika Lagermark driver frisörsalongen Salong d’Amour i Visby. Hon har två frisörstolar i salongen och det är aldrig en slump vem du hamnar bredvid. I tidboken för Angelika anteckningar om kundens civilstatus och lägger till ett hjärta om någon behöver hjälp att finna kärleken. Angelika ser sig som en relationscoach, samtalspartner, terapeut och norna eller ödesgudinna. Ja, och så som hårfrisörska förstås. Till sin hjälp i salongen har hon den 25-åriga kollegan, slarvern Ricky.

Angelika har goda intensioner när hon försöker para ihop sina kunder med varandra, men det går inte alltid som hon har tänkt sig. Själv är den godhjärtade frissan singel. Ska hon lyckas att finna kärleken?

Ibland känns berättelsen en smula tillrättalagd och tillfälligheterna är lite väl många. Men en viss lättsam charm har väl storyn, trots att den är både ytlig och banal. Mot slutet lyfter historien något, när Jansson knyter ihop säcken. I en bilaga hittar man överraskande nog ödesgudinnans recept för tunna plånböcker.

Anna Janssons deckartakter lyser igenom såtillvida att hårfrisörskan får ett mysterium att lösa. En bedragare är nämligen i farten och förfalskar fastighetskontrakt och säljer andras hus…

Det samlade omdömet blir väl ett NJA. Jag hade svårt att komma in i boken och den där riktigt sköna feelgoodkänslan lät vänta på sig. Men vill man förströ sig en stund med en sorglös och småhumoristisk bok i det kommande höstrusket, kanske den kan passa. Betyg: 3.

Anna Jansson

 

Comments are closed.