Nyutgåva av Laura Ingalls Wilders ”Det lilla huset i Stora skogen”

Written by Maria Ragnarsson on oktober 29th, 2013

Det är med en stor portion nostalgi som jag högläser Wilders numera klassiska berättelse ”Det lilla huset i Stora skogen” som glädjande nog nu ges ut på nytt. Mest känd är förstås den andra boken ”Det lilla huset på prärien”, som har gett namn åt hela serien.

Nybyggarlivet i Amerika i slutet av 1800-talet handlade mycket om att skaffa mat för dagen. Boken känns, trots att språkdräkten putsats, ganska ålderdomlig. Jag har svårt att tro att boken kommer att slukas av ungdomar, men som högläsningsbok passar den utmärkt. Läsningen kan då ge upphov till många intressanta diskussioner om hur livet var förr i tiden.

Laura Ingalls Wilder föddes 1867 i Wisconsin. Hennes böcker är delvis självbiografiska och skildrar nybyggarlivet ur barnets perspektiv. Såväl böckerna som teveserien har älskats av generationer. ”Det lilla huset i stora skogen” gavs ut 1932. Den första utgåvan på svenska kom 1963. Omslaget till den nu aktuella svenska nyutgåvan ser väl barnslig ut kan jag tycka. Synd, för boken lär knappast sälja sig själv till dagens unga.

Det lilla huset  Laura Ingalls Wilder

 

2 Comments so far ↓

  1. Ugglanoboken skriver:

    Roligt att se att det kommer en ny utgåva! Serien var en av mina favoriter när jag var liten!

  2. Maria Ragnarsson skriver:

    Samma här! Spännande – och annorlunda – att läsa den igen vill jag lova!