Nyfiken på…serier

Written by Maria Ragnarsson on juni 11th, 2011

Faktum är att jag inte har läst serier på åratal. Som ung läste jag väl Bamse, Kalle Anka och andra serier, som jag vid det här laget alldeles har glömt bort. Sedan dess kan jag inte skryta med någon större konsumtion av serier. Manga-serier undantagna eftersom jag har haft en del bokprat för skolklasser om Manga.

Gunnar Lundkvist skapade sin serie om Klas Katt i slutet av 70-talet. För mig är dock denne håglöse och dystra katt en ny bekantskap. Svarta tuschteckningar, svart humor, en kaffeälskande katt och dennes vän Olle Ångest möter läsaren. I Klas Katt i Vilda Västern räddas Klas Katt från vräkning av vännen Olle Ångest. Trots det kan inte katten förmå sig att fika tillsammans med vännen. Tragikomiskt? Nja, skrattar gör jag väl knappast, men visst drar jag på smilbanden åt några avsnitt.

Desto mer tyckte jag om Carina Kågströms Nolltolerans. Boken består av tecknade helsidesbilder, färglagda med pastellfärger. Till varje bild har författaren skrivit en kort träffande mening. Omslagsbilden är väldigt typisk för stilen: en bild på kvinnor som besväras av hårväxt. Jag känner verkligen igen känslan av nolltolerans i kampen mot generande hårväxt… Kågström fångar vardagliga situationer med ironi och satir på ett småroligt sätt. En bild visar föräldrar och barn utslagna framför teven. Texten till bilden lyder ”fredagsmys” (s. 7). En annan bild med texten ”Man blir ful när man fryser” (s.8) illustrerar att det är precis tvärtom! Några av bilderna kan ses som feministiska markeringar. På en bild kan man se 7 kvinnor som sitter i en ring. Texten till bilden lyder ”Tänk tvärtom! Tänk att detta är en bolagsstyrelse” (s.79). Kågström imponerar med sina konstnärliga, humoristiska och tänkvärda bilder.

 

2 Comments so far ↓

  1. Anna skriver:

    ”Tillsammans” av Josie Lloyd – Här har du en rolig bok!

  2. Maria skriver:

    Tack för tipset. Den ska jag kolla upp!