”Norna” – en släktberättelse av Maria Ragnarsson

Written by Maria Ragnarsson on april 16th, 2012

Norna är en verklighetsbaserad berättelse som jag har skrivit till minnet av min farmor Mary och min farfar Henry. De fick endast en kort tid tillsammans, vilket symboliseras av den sällsynta orkidén Norna och dess korta livsprocess. Jag berättar mina farföräldrars historia, samt skriver om sökandet efter mina rötter på min fars sida. Det vackra omslagsfotografiet på blomman är taget av Erik Normark.

Det är alltså jag som har skrivit boken Norna. Strindbergs ord sammanfattar ganska kärnfullt mina känslor inför bokutgivningen: ”Där hänger på boklådsfönstret en tunnklädd liten bok. Det är ett urtaget hjärta som dinglar där på sin krok.”

Se bokvideon till boken här! Mer information om boken hittar du på sajten Vårens böcker. Läs vad Lokaltidningen skrev om mig och boken.

Förordet är skrivet av Sam Nilsson, f.d. chef för Sveriges Television. Sam var en av initiativtagarna till den släktträff som hölls 2008 i Bastuträsk för ättlingarna till Maria och Olof Nilsson, Sams och Henrys farmor och farfar. Denna släktträff skildras också i boken. För bästa behållning av Norna bör man nog ha ett intresse för historia och släktforskning, gissar jag, som själv är amatör på området. Resultaten av mina efterforskningar sammanfattas i boken i skönlitterär form. Måhända inspirerar det någon till att ta reda på mer om den egna släkten och sedan fatta pennan?

Som lite kuriosa kan jag nämna att det i boken framgår att jag tillhör den så kallade författarsläkten i norr. Ja, jag vet, men lite navelskådare kan man väl få vara, eller? För att citera Sam Nilsson: ”Maria Ragnarssons släktträd är vittgrenat och spännande. Det är också litterärt intressant. Den s.k. Zackariassläkten från Kvavisträsk som omfattar författarna Sara Lidman, P-O Enqvist och Torgny Lindgren är också grenar i det träd som satt outplånliga spår i svensk litteratur.” (ur Sam Nilssons förord i Norna).

Sam välkomsttalade på släktträffen.

2014-02-05: Boken finns inte i lager och kan därför inte längre köpas.

Förordet har uppdaterats. Läs mer om detta här!

 

14 Comments so far ↓

 1. Britta skriver:

  Stort grattis till denna trevliga bok som går i släktforskningens anda.En underbar, lättläst och gripande liten pärla i bokfloden.Rekommenderas varmt!

 2. Maria skriver:

  Hjärtligt tack för dessa ord som lyste upp min dag!

 3. Gunilla skriver:

  Gratulerar!

 4. Maria skriver:

  Tack snälla!

 5. Ingrid skriver:

  Även jag får gratulera dig till denna lättlästa, personliga och smått dramatiska berättelse om personer i ditt släktled.
  Skriv mera!

 6. Maria skriver:

  Vem vet, det kanske jag gör! Skriver mer alltså! 🙂 Men i så fall får det vara något påhittat!

 7. GUNVOR skriver:

  Ett fantastiskt människoödes början, som nu har resulterat i DIN mycket trevligt skrivna bok.Jag sträckläste den på ett på kvällar.Den lilla orkideén på utsidan är välfunnen, med tanke på att det började med en 19-åring, som blev ovanlig och älskad, trots att du inte känner honom.

 8. Anna skriver:

  Tack för en väldigt trevlig läsning!! Det är inte många böcker som jag fastnar för, men Norna var så trevligt skriven – du har verkligen lyckats skildra allt på ett fint och trovärdigt sätt!!
  Tummen upp! När kommer nästa bok? =)

 9. Maria skriver:

  Tusen tack! Kul att du gillade boken! 🙂 Nästa bok…vem vet!

 10. Jan Fredman skriver:

  Maria, det har varit en intensiv och spännande tid, sedan du tog kontakt. Din bok, ”Norna”, som du skickade, har bidragit till att jag lärt mig mer om din bakgrund. Din bok är välskriven och gripande och förtjänas att läsas av fler. Jag har en förhoppning om att du ska skriva en ny bok; att du ska skriva några artiklar till Roten, Skelleftebygdens släktforskare och att du får en fin sommar tillsammans med din familj. /Jan

 11. Maria skriver:

  Tack Jan för dina ord och för ditt engagemang! Visst har det varit en intensiv och spännande tid! Du har sannerligen lagt mycket tid och kraft på att räta ut krokiga frågetecken! Det uppskattar jag mycket! Tusen tack!
  Lite härlig avkopplande semester skulle sitta fint nu, men sedan hoppas jag kunna plocka upp pennan och låta den få jobba!En riktigt trevlig sommar önskar jag dig också!Vi hörs!

 12. Maria skriver:

  Tack för dina ord Gunvor!

 13. Helena Rönngren skriver:

  Hej jag skulle väldigt gärna få veta var jar kan få tag på Boken Nornan. Min nyligt avlidna pappa Ingemar Wiklund var kusin till Sam nilsson. Så det hade varit roligt att få läsa om släkten vår. Är det någon som kan tippsa om vart jag ska vända mig !?

 14. Maria Ragnarsson skriver:

  Hej,
  Beklagar din pappas bortgång.
  Dessvärre är det så att boken inte längre går att köpa i nätbokhandeln.
  Den trycktes i en relativt liten upplaga.
  Jag återkommer med ett utförligare svar via e-post.
  /Maria