Nobelpriset till Herta Müller

Written by Maria Ragnarsson on oktober 9th, 2009

Nobelpriset i litteratur har ännu en gång tilldelats en författare som jag aldrig har hört talas om. Det verkar snarare vara regel än undantag att pristagarna är okända för den bredare publiken. På biblioteksfilialen där jag arbetar hade vi en bok av Müller på hyllorna, nämligen ”Hjärtdjur”. Boken köptes till biblioteket år 2000 och har sedan dess varit utlånad en gång- en riktig hyllvärmare med andra ord! Efter att Peter Englund meddelat att Müller fått priset blev boken föga förvånande direkt utlånad och reservationskön växer stadigt. Blir jag sugen på att läsa några böcker av Herta Müller? Nja, det är tveksamt. Hon påminner mig- rätt eller fel- om Elfriede Jelinek som ju fick priset år 2004. Jag tog mig aldrig igenom Jelineks märkliga roman ”Pianolärarinnan”. Jämförelsen mellan dessa bägge författarinnor är måhända inte helt rättvis, men jag kan ändå konstatera att den nyablivna pristagerskan inte omedelbart väcker min läslust…

 

2 Comments so far ↓

  1. Ludmila Andersson skriver:

    Det kan vara mycket positivt att upptäcka en ny okänd författare, (så lärde jag känna en av mina favoriter Isaac Bashevic Singer)även om man kan beklaga att andra favoriter aldrig får priset. Hertha Müller är fantastisk författare men just av den här sorten som behöver att någon upptäcker den. Kombinationen Jelinek och Nobelpriset förblir en gåta för mig men smaken är väldigt olika…

  2. Maria skriver:

    Att upptäcka tidigare okända författarskap har naturligtvis sin tjusning! Hade inte ungraren Imre Kertész fått nobelpriset 2002 hade jag nog aldrig läst ”Mannen utan öde”. Det är en stark berättelse baserad på författarens upplevelser i Auschwitz. Visst finns det okända författare som förtjänar att uppmärksammas, men att en författare har många läsare gör inte författaren sämre.