Nobelpriset i litteratur 2013 till Australien?

Written by Maria Ragnarsson on oktober 7th, 2013

Svenska Akademien tillkännager namnet på årets Nobelpristagare i litteratur torsdagen den 10 oktober kl. 13.00. Fram till dess får vi roa oss med att försöka se in i framtiden och spekulera om vem som får den stora äran.

   Nature's window by Julien Carnot
Nature’s window by Julien Carnot. CC BY SA 2.0

Kanske går årets pris till Australien? I år är det 40 år sedan Patrick White fick nobelpriset i litteratur 1973 och han är den hittills ende australiern som fått priset. Ett namn som ibland nämns i nobelprissammanhang är poeten och essäisten Les Murray, vilket ju är ett gott skäl att bekanta sig närmare med hans verk.

Jag brukar vanligen inte läsa poesi och jag vet inte om Dikter från den efterblivna landsbygden (i svensk översättning 2005) kommer att ändra på den saken, men det är ändå med nyfikenhet som jag läser dessa säregna dikter. Murray blickar ut över den australiensiska kontinenten och skriver med glimten i ögat. Han leker med språket och dikterna kan ibland framstå som en smula udda:

DRÖMBABWE

Glittrande dyker en flodhäst upp
likt någon som med
ännu förtrollad blick höjer sig
ur en sjö av strofer.

Les Murray brukar visst avsluta sina uppläsningar med att läsa Drömbabwe. Murray skriver inte bara dikter, utan även essäer. På svenska kom 2007 Nonchalans, sjabb och dödliga fräknar. Texterna här känns mer lättillgängliga. Murray skriver om sig själv och sin uppväxt, om Australiens årstider, om den australiensiska strandkulturen, om poesi och skidåkning för att nämna några ämnen. Innehållet är intressantare än vad det trista omslaget antyder. Skarpögt fångar han sin samtid. Om en poet ska få nobelpriset gissar jag att Les Murray är ett namn att räkna med. Kanske blir det han som inom kort får ett telefonsamtal från Sverige?

Les Murray

Jag önskar dock att en romanförfattare får priset. Den författare från Australien som vunnit mitt hjärta är Colleen McCullough, som ju har skrivit den oförglömliga romanen Törnfåglarna

Rouge sur rouge by Julien Carnot
Rouge sur rouge by Julien Carnot. CC BY SA 2.0

Andra författare från Australien är: Peter Carey, David Malouf, Tim Winton, Anna Funder, Gerald Murnane, Murray Bail, Thomas Keneally och Peter Temple för att nämna några.

 

2 Comments so far ↓

  1. Gunvor skriver:

    Skulle vara ett fint resmål

  2. Maria Ragnarsson skriver:

    Absolut! Jag hoppas få med mig maken dit någon gång…