När våra tankar går till Norge…

Written by Maria Ragnarsson on juli 24th, 2011

I all enkelhet följer här ett snabburval av nyare norsk litteratur, översatt till svenska: Anne B. Ragde: Nattönskningen; Roy Jacobsen Underbarn; Anne Holt Flimmer; Karl Ove Knausgård Min kamp; Jo Nesbö Huvudjägarna; Unni Lindell Sockerdöden; Knut Faldbakken Efterskott; Herbjörg Wassmo Ett glas mjölk, tack. I höst ser jag fram emot Helene Uris roman Den rättfärdige.

Jag blir också nyfiken på den norsk-svenska författarinnan Beate Grimsrud som prisats för sin roman En dåre fri. Fyll gärna på listan!

HD publicerade idag (26/7) ett utdrag ur den norske författaren och förläggaren John Erik Rileys twitterflöde. Det handlar om ögonblicksbilder, vardagliga händelser och beskrivningar av Oslo. Läs utdraget i Helsingborgs Dagblad.

Yukiko Duke tipsar i dagens Gomorron Sverige om boken Ett år av magiskt tänkande av den amerikanska författarinnan Joan Didion. En trösterik skildring av sorgearbetet när en familjemedlem plötsligt dör.

Stine Renate Håheims ord gjorde stort intryck på mig. Efter att ha överlevt attacken på Utöya sade hon i en intervju: ”Om en man kan visa så mycket hat, tänk hur mycket kärlek vi alla kan visa tillsammans.” (Källa: Expressen).

 

4 Comments so far ↓

 1. Kristina skriver:

  Nästa år kommer Ragdes debutroman ”En tiger för en ängel” ut på svenska.

 2. Erik skriver:

  Det som hänt i Norge är ofattbart. Vi förenas i sorgen. Bra att fokusera på det skrivna ordet i ”vanlig” skönlitterär form.

 3. Maria skriver:

  Precis min tanke, men att återgå till det normala känns svårt.

 4. Lästrollet skriver:

  Bra tanke där erik!