Några böcker och filmer om ubåtar

Written by Maria Ragnarsson on april 25th, 2013

Ubåtar både fascinerar och skrämmer mig. Blotta tanken på att i krigstid vara instängd i en ubåt, långt under ytan, och höra sjunkbomber detonera utanför skrovet, framkallar klaustrofobiska känslor. Snacka om nervpirrande skräckupplevelse!

I Havets vargar: dramatiska ubåtsepisoder från andra världskriget (2005) återger Hård af Segerstad och Tamelander ett tiotal episoder hämtade direkt ur verkligheten. Kampen mellan de tyska ubåtarna och de allierades fartyg och flygplan skildras, liksom exempelvis sänkningen av brittiska det fartyget Laconia 1942.

Djupets fångar (2009) av Alex Kershaw är en dokumentärroman som skildrar en ubåtsbesättnings desperata kamp för överlevnad, efter att ubåten träffats och lagt sig på 50 meters djup.

Boken Fientligt hav (2000) av Huchthausen, Kurdin och White beskriver hur en sovjetisk atomubåt havererar utanför Amerikas kust. Det är onekligen en intressant dokumentärroman som utspelar sig under det kalla kriget.

Två riktigt bra och pulshöjande u-båtsfilmer är: Rött hav samt Jakten på röd oktober. En nyare ubåtsfilm, som också innehåller en del kärlek, är U-Boat 864. Ladda för en nervkittlande filmkväll!

 

Comments are closed.