”Någonstans inom oss” – annorlunda kärleksroman av Ingemarsson

Written by Maria Ragnarsson on augusti 22nd, 2011

Kajsa Ingemarssons senaste roman Någonstans inom oss är en varm och annorlunda relationsroman. Läsaren får följa karriärkvinnan Rebecka, som tar livet av sig genom att kasta sig utför ett stup,  och Mikael, hennes sörjande make.

Trots att Rebecka är död kan hon inte släppa taget. Vid sin sida har hon sin skyddsängel, samt några andra vilsna själar. Rebecka är inte färdig med jordelivet än, utan hon dröjer sig kvar hos sin man. I tillbakablickar beskrivs Rebeckas och Mikaels äktenskap och liv tillsammans. Mikael försöker att hantera den oväntade förlusten, samtidigt som han grubblar över hur väl han egentligen kände sin fru. Förtvivlat försöker han att förstå varför hustrun valde att avsluta sitt liv. Rebecka å sin sida försöker att finna frid och läka relationen till sin man, trots att hon alltså är död. Någonstans inom oss är vi alltid tillsammans…

Att skriva om tillvaron efter döden är känsligt. Det kan lätt bli pannkaka, föreställer jag mig. Ingemarsson gör det oväntat bra och hyfsat trovärdigt. Lyssnar man på ljudboken, uppläst av författaren själv, hörs ett svagt eko när Rebecka talar med ängeln. Jag känner mig en smula tveksam till detta grepp, men medger att det förstärker intrycket av det överjordiska. Ingemarsson läser behagligt, med en ibland något nasal röst.

Den enda bok av Ingemarsson som jag läst tidigare Små citroner gula föll mig inte i smaken, men Någonstans inom oss imponerar på mig. Berättelsen fängslar, språket är enkelt och lättillgängligt. Det här är god, lättsam underhållning, trots att kärlekshistorien ju egentligen är tragisk. Fyra pärlor av fem får romanen av mig.

 

Comments are closed.