”Mr. Nobody” – storslagen mystisk film

Written by Maria Ragnarsson on januari 8th, 2012

Den senaste tiden har det blivit mycket filmtittande och inte fullt lika mycket läst…Men så är det väl med läsandet – det går upp och ner. Bland alla filmer tyckte jag att filmen Mr. Nobody stack ut som en originell och klurig berättelse.

Filmen Mr. Nobody handlar om Nemo, som vid nio års ålder tvingas välja mellan sina föräldrar vid deras skilsmässa. Ska han följa med sin mamma till USA, eller ska han stanna hos pappan i England? Utifrån pojkens val spelas tre möjliga livsöden upp.

Ständigt ställs vi inför olika val. Hur påverkas våra liv av valen vi gör? Hur många olika liv vore möjliga för en människa? Vilken roll spelar slumpen? Varför har det vi sänder ut en tendens att komma tillbaka till oss i någon form?

I filmen talas det om fjärilseffekten: Du ska köpa ett par jeans och väljer de billigaste. En arbetare på andra sidan jorden blir arbetslös och sitter hemma och kokar ägg istället för att gå till jobbet. Ångan stiger upp och orsakar regn två månader senare på andra sidan jorden. En regndroppe faller på din lapp och gör telefonnumret till din käresta oläsligt…

I denna film är ingenting verkligt, men allt är möjligt…Vi får träffa Nemo som åldring i en framtida värld där ingen längre dör av ålderdom. För en reporter berättar Nemo om sina parallella liv – men vilket är det rätta? En sevärd, men småknepig film. Föreställer mig att åsikterna om denna film går isär duktigt.

 

1 Comments so far ↓

  1. Stine skriver:

    Knepig film som både är ytlig och har ett filosofiskt djup.