”Mörkt motiv” – en charmerande deckare av Louise Penny

Written by Maria Ragnarsson on juni 15th, 2012

Den kanadensiska författarinnan Louise Penny har skrivit ett flertal böcker om kommissarie Gamache och invånarna i den lilla kanadensiska byn Three Pines. Mörkt motiv är den första i serien.

I utkanten av den lilla byn Three Pines hittas den omtyckta gamla damen Jane Neal liggandes död bland de färggranna höstlöven. Kommissarie Gamache och hans team kallas till platsen för att utreda om det är frågan om en tragisk jaktolycka eller ett mord.

Jane Neal målade, men visade aldrig sina konstverk för någon. Strax före sin död lämnade hon dock in en tavla till konstföreningen för bedömning. Åsikterna om tavlan gick minst sagt isär. Var det frågan om pinsamt klotter av en obegåvad gammal tant, eller ett förstklassiskt exempel på naivistisk konst? Efter en del käbblande valdes verket ut för att få vara med på byns årliga konstutställning. Var tidpunkten för Janes död rent tillfällig, eller trampade Jane någon på tårna med sin konst?

Kommissarie Gamache visar sig vara en mycket god iakttagare. Inget undgår hans skarpa blick. Han är också en utomordentligt god lyssnare, som snappar upp både på vad människor säger och vad de inte säger. Hans nya assistent Nichol visar sig dock sakna denna fingertoppskänsla. Nyutexaminerad, oerfaren och angelägen om att vara till lags lyckas hon med det ena övertrampet efter det andra. Vänligt, men bestämt försöker Gamache hjälpa henne att finna den rätta inställningen. Det är omöjligt att inte bli förtjust i kommissarien. Det enda jag inte gillar med Gamache är hans franskklingande namn, som jag inte förmår att uttala på ett övertygande sätt.

Jag plockar helt klart in Mörkt motiv bland vårens bästa deckare! Precis som det snygga omslaget låter oss ana, är detta en mycket charmerande deckare. En läsvärd mysdeckare med feel-good-känsla, skulle man kunna säga. Jag vill gärna återse Gamache och eftersom jag föredrar att läsa på mitt modersmål hoppas jag att förlaget översätter fler av Louise Pennys böcker till svenska!

 

4 Comments so far ↓

  1. Annika skriver:

    Jodå, nästa del kommer redan i oktober 🙂

  2. Ingrid skriver:

    Jag ser fram emot att läsa den i sommar!

  3. Maria skriver:

    Underbart!

  4. Maria skriver:

    Det gör du rätt i!