”Morgon i Jenin” känslostark roman av Susan Abulhawa

Written by Maria Ragnarsson on mars 9th, 2012

Få romaner är så omskakande som Susan Abulhawas Morgon i Jenin. Gripande är ett alldeles för tamt uttryck! Berättelsen riktigt skär i hjärtat och får mig att fundera över människans natur och sörja över hur illa vi förmår att göra varandra.

Inledningsvis hade jag problem med att hålla isär personerna i boken, trots ständiga jämförelser med det släktträd som finns alldeles i bokens början. Dessutom bläddrade jag febrilt till ordlistan längst bak för att slå upp det ena arabiska ordet efter det andra. Men redan efter ett par kapitel var jag ordentligt fast! Efter en lite trög start kunde jag konstatera att boken både är välskriven och faktiskt lättläst.

Morgon i Jenin har fått strålande betyg och fina recensioner i pressen. Jag kan bara stämma in i hyllningskören! Texten känns ödesmättad och språket har en närmast poetisk lyskraft. Konflikten mellan Palestina och Israel skildras ur ett palestinskt perspektiv, ur flickan Amals ögon. Hon växer upp i ett palestinskt flyktingläger där hon tillsammans med sin familj får utstå svåra förluster och umbäranden. Vi får läsa om ohyggliga krigsförbrytelser. Det är så man vill lyfta ansiktet mot skyn och förtvivlat utkräva ett gudomligt svar på frågan: Varför? Abulhawa skriver oerhört drabbande och insiktsfullt om kärlek, sorg, hatets grogrunder och om vedergällningens drivkrafter. Personerna i boken må vara fiktiva, men romanen känns rakt igenom äkta.

Missa inte den här pärlan! Betyg fem av fem, för detta är baske mig det bästa som jag har läst på länge! Jag blev verkligen tagen av den här boken! Ladda med näsdukar och läs!

 

5 Comments so far ↓

 1. Nilma skriver:

  Åh, härligt att höra. Köpte den på rean så ska hugga i den så småningom!

 2. Annelie skriver:

  Lite som Tusen strålande solar eller?

 3. Maria skriver:

  Nja, jag kom faktiskt aldrig igenom Tusen strålande solar. Men Flyga drake av samme författare var ju en oerhört stark bok som jag tyckte mycket om. Vissa likheter finns säkert.

 4. Maria skriver:

  Kul! Det är för övrigt ett bra tips, att köpa boken på rean! Och skulle den vara slut, finns den som pocket och naturligtvis på biblioteket!

 5. nancy skriver:

  jag har läst både flyga drake, morgon i jenin och tusen strålande solar som alla är oerhört dramatiska och extremt bra och välskrivna böcker. flyga drake och tusen strålande solar har någorlunda lika tema det här med att allt är dåligt och våld inom familjer etc. men det jag tyckte var unikt med morgon i jenin är att boken är mer realistisk. det är en familj som älskar varabdra och som efter kriget tvingas att fly! jag ger den helt säkert 10/10 great bok!