”Mma Ramotswes kokbok” av Stuart Brown

Written by Maria Ragnarsson on december 26th, 2010

Trogna läsare av Alexander McCall Smiths böcker om Damernas detektivbyrå vet att mycket kretsar kring mat för huvudpersonen Mma Ramotswe. Författaren Stuart Brown försöker med sin bok att förmedla lite av de smaker och dofter som Mma Ramotswe är så förtjust i. Citat från McCall Smiths böcker varvas med recept, foton och insiktsfulla skildringar av den afrikanska matkulturen.

Trots att det faktiskt går att få tag på många av ingredienserna, får jag väl erkänna att jag knappast rusar ut i köket. Möjligen skulle jag kunna tänka mig att baka någon av kakorna och fråga efter rooibos-te i teaffären. I övrigt ter sig flera recept alltför exotiska med udda ingredienser- eller vad sägs om rostade flygmyror och torkade mopanelarver? Ovanliga ingredienser eller inte, så är det en njutning att läsa om maträtterna, studera fotografierna och drömma sig bort en stund.

Det känns befriande att läsa kapitlet om traditionell kroppsbyggnad. I Afrika uppskattas traditionellt byggda kvinnor på ett sätt som är främmande för oss. Är man välbyggd visar detta nämligen att man är välmående och framgångsrik…

Jag betraktar kokboken som ett utmärkt komplement till böckerna om Damernas detektivbyrå och jag tror att boken skulle kunna intressera alla som har läst och tyckt om dessa böcker. Det är en minst sagt annorlunda och färgstark kokbok som ger en spännande inblick i en – åtminstone för mig – okänd matkultur.

 

Comments are closed.