”Mina eftermiddagar med Margueritte” – en fransk filmpärla

Written by Maria Ragnarsson on december 20th, 2011

Föreställ dig att du aldrig förtrollats av en bok, aldrig upptänkt tjusningen med böcker. Att läsning snarare varit förknippat med förödmjukelse, misslyckande och slit. Så har det varit för den medelålders Germain, som knappt läst en bok i hela sitt liv. Läs- och skrivsvårigheter eller dyslexi, tänker jag och beklagar att han aldrig fått adekvat hjälp.

När Germain av en händelse lär känna 95-åriga Margueritte utvecklar de en säregen vänskap. Den bokälskande gamla damen öppnar med varsam hand dörren till böckernas värld för Germain. I och med detta förändras livet för dem bägge…

Mina eftermiddagar med Margueritte är en hjärtevärmande och charmig film som manar till eftertanke. Det är exempelvis lätt att inse värdet av ljudböcker och inlästa talböcker som ett hjälpmedel och som en inkörsport till det skrivna ordet.

Personligen har jag överlag svårt för franska filmer, eftersom jag inte förstår en stavelse av språket. Den här filmen rekommenderar jag dock å det varmaste! En fransk filmpärla!

 

5 Comments so far ↓

 1. Desirée skriver:

  Tack för tipset – jag o andra sidan älskar franska filmer 🙂

 2. Annelie skriver:

  En underbara liten film! En oas av avkoppling på 1.19 tim.

 3. Maria Ragnarsson skriver:

  Ja, det vill inte säga lite när jag ger tummen upp till en fransk film!

 4. Ingrid skriver:

  En riktig hjärtevärmare.

 5. Maria skriver:

  Det har du verkligen rätt i! Roligt att du gillade filmen!