Matbok från Svenska Högarna – femtio nyanser av skärgården

Written by Maria Ragnarsson on maj 27th, 2013

Ögruppen Svenska Högarna i det yttersta havsbandet i Stockholms skärgård hade 2012 en bofast befolkning på sju personer (fyra vuxna och tre barn). I kokboken Matbok från Svenska Högarna låter öbon Sarah Anderin oss smaka på ölivet med recept präglade av lokala råvaror och rådande årstid. En charmig bok att inspireras av inför sommaren när skärgården fylls av oss tillfälliga besökare.

Underbara skärgård! Här ett foto som jag tog sommaren 2012 i Gryts skärgård vid ön Harstena, en idyll i Östergötlands ytterskärgård.

Vackra, stämningsfulla fotografier tagna av Per Ranung förmedlar Svenska Högarnas karga skönhet. Det här är verkligen en kokbok för ögat! Läs och njut!

Hur isolerat de bofasta i det yttersta havsbandet faktiskt lever, är svårt att riktigt föreställa sig. Inte konstigt att recepten genomgående innehåller så förhållandevis få ingredienser. Närmaste mataffär ligger ju inte så nära precis…

Viljan att tillvarata det naturen ger, såsom nyfångade abborrar, är vidare mycket tydlig. Det är väl bara att drömma om framtida fiskelycka, för abborrgrytan verkar minsann läcker! Att maten tillagas från grunden är förstås ingen nackdel för den som gärna drar ner på konsumtionen av snabbmat och halvfabrikat, så varför inte låta sig inspireras av en annorlunda matbok?!

 

Comments are closed.