”Månskensvargen” av Elvira Birgitta Holm

Written by Maria Ragnarsson on november 10th, 2009

”Månskensvargen” är nominerad till årets Augustpris i kategorin bästa barn- och ungdomsbok. Efter att ha läst den håller jag tummarna för att boken vinner! Möjligen avskräcker tegelstensformatet en och annan läsare, men jag kan garantera att boken faktiskt är väldigt lättläst och dessutom mycket spännande! Augustprisvinnarna tillkännages för övrigt måndagen den 23 november 2009.

Handlingen utspelar sig i 1300-talets pestdrabbade Sverige. Femtonåriga Ylva flyr tillsammans med hunden Vargtass till skogs, efter att hennes familj fullständigt har utplånats av pesten. I skogen träffar hon på den ensamme och stumme ynglingen Mikael, som bär på hat, hämndkänslor och smärtsamma hemligheter. Också han är på flykt. Tillsammans kämpar Ylva och Mikael för sin överlevnad. En varg, av Ylva kallad Månskensvargen, tycks vaka över ungdomarna och deras spirande kärlek. Slutet på berättelsen antyder en fortsättning – åtminstone hoppas jag på en sådan!

 

1 Comments so far ↓

  1. Peter skriver:

    Jag håller också tummarna för Månskensvargen. Jag hittade den efter att ha läst om den hos Bokmatilda: http://bokmatilda.blogspot.com/2009/04/manskensvargen.html