”Ljusets dotter” ny kärleksroman av Nemert

Written by Maria Ragnarsson on juni 2nd, 2011

På biblioteket tipsar jag ofta om Elisabet Nemerts böcker till läsare som vill ha lättsmälta, historiska kärleksromaner. Hjältinnorna i Nemerts böcker är vanligen synska, eller har någon förmåga utöver det vanliga. Maria i Ljusets dotter är inget undantag. Hon har absolut gehör och lär sig spela fiol på egen hand. Dessutom ser hon en varg som vägleder henne i svåra stunder.

Ljusets dotter utspelar sig i Sverige på 1700-talet. Maria är dotter till den fruktade förmannen Sten Wessman, som med järnhand styr över drängar och torpare på Edsbergs slott. Med våld och hot kuvar den alkoholiserade förmannen sin fru och sina barn. På grund av faderns misshandel haltar Maria, hon är blyg och förskrämd och blir traktens driftkuku. Men detta är en askungesaga, så när Marias musikaliska begåvning upptäcks, förändras hennes liv och hon möter kärleken…

Handlingen är förvisso spännande, men ganska förutsägbar. Som läsare vet man vad man får och vill man ha en stunds förströelse är Nemert ett säkert kort! Jag inbillar mig att hon har en trogen läsekrets, som återvänder till hennes böcker för en stunds underhållning. Själv har jag betat av samtliga romaner Bortom stjärnan (2002), Den vita liljan (2003), Rovfåglarnas tid (2005), Vindarnas ö (2007) och Ödets hav (2009) för en stunds behaglig eskapism.

 

5 Comments so far ↓

 1. Gunvor skriver:

  Jag gillade boken.Romantik men också lite historiska inslag från Gustav III 1700-tal.
  Skildringar av hur svårt vanligt folk kunde ha det .Man får följa en i grunden stark kvinna.
  Har läst två andra av hennes böcker och funderat kring varje århundrade , som hon har trängt in i. BRA gjort!GM

 2. Maria skriver:

  Ja, det är lätt att gilla hennes böcker. Kul att Du tyckte om boken!

 3. Cicci skriver:

  Jag håller med dig om att den var förutsägbar, speciellt om man läst hennes tidigare böcker.

 4. Det där är den första av Elisabet Nemert’s böcker som jag har läst, jag var tvungen att läsa den eftersom jag kommer från Sollentuna och jag gillar historia.

  Boken älskade jag (har precis läst ut den). 🙂

 5. Maria skriver:

  Kul att du gillade boken! Du vet väl att Nemert har skrivit fler romaner?!