Litterär speeddejt på bokmässan

Written by Maria Ragnarsson on september 22nd, 2011

– Är det första gången som du dejtar? undrade Johan Theorin när han i eftermiddags hälsade mig välkommen till vår tre minuter långa träff i Bokusbussens soffa på bokmässan. Eftersom jag aldrig snabbdejtat någon författare förut, medgav jag att så var fallet och började ivrigt att ställa mina frågor.

-Kan du ge ett tips på en bra bok? En skönlitterär bok som har betytt mycket för dig? förtydligade jag. Johan Theorin berättade att Stig Claessons ”Vem älskar Yngve Frej?” betytt mycket för honom och nämnde att den också finns som ljudbok, inläst av Janne Loffe Carlsson.

Efter att kortfattat ha berättat om min bokblogg, frågade jag ifall Johan möjligen också bloggar eller läser bloggar. Någon egen blogg har inte Johan Theorin, men han läser ibland bokbloggar såsom Bokhora.

Med anledning av tävlingen som jag haft på bloggen bad jag Johan, att med ett ord beskriva vad som är så bra med bibliotek. -Mångfalden, löd svaret.

Snabbt bytte jag ämne och upplyste om att jag läst och tyckt om Johans tidigare böcker ”Skumtimmen”, ”Nattfåk” och ”Blodläge”. I dessa romaner finns ett övernaturligt inslag, som jag uppskattat. -Det oförklarliga finns inte med på samma vis i min nya bok ”Sankta Psyko”, berättade Johan. Romanen utspelar sig på västkusten på en psykiatrisk klinik och är en thriller i Hitchcocks anda, förklarade han.

Att Johan Theorin är en framgångsrik författare idag, vet vi ju alla. -Har du blivit refuserad någon gång? ville jag veta. -”Många gånger. Jag skrev noveller och en barnbok, men det var först när jag hade skrivit Skumtimmen som förlagen blev intresserade.” Budskapet är väl att inte ge upp om man har författardrömmar, tänker jag och tackar för mina tre minuter med denne trevlige författare. Självklart kommer jag att läsa ”Sankta Psyko”!

 Johan Theorin & Maria

Lite senare fick jag ett kort samtal med Carin Gerhardsen, som signerade sina deckare i Hammarbyserien. Jag är förstås mycket nyfiken på hennes böcker! ”Pepparkakshuset” heter för övrigt den första delen i serien.

 Carin Gerhardsen

Ja, nu är jag hemma igen, trött i benen visserligen, men laddad med idéer och inspiration. Har plockat på mig informationsfoldrar och broschyrer om både det ena och det andra…Och så fick jag ju prata lite tyska också, men det är en helt annan historia…

 

5 Comments so far ↓

 1. Christel skriver:

  Mycket trevlig dag och vilken trevlig artikel det var i NST den 23/9.

 2. Maria skriver:

  🙂

 3. Christina Karlsson skriver:

  Nu är du kändis!

 4. GUNVOR skriver:

  Ja, bokmässan är trevlig. INSPIRERANDE.Det gäller att vara stark i armarna ,när man ska hem.Böcker är tunga.Det får bli senaste THEORIN-boken!

 5. Maria skriver:

  Ja, Theorin skriver mycket bra! Trevlig var han också!!