”Lasarus kvinnor” – episk släktkrönika av Marina Stepnova

Written by Maria Ragnarsson on augusti 1st, 2013

Hur tänker förlag när de sammanfattar huvuddelen av en berättelse på omslagets baksida? Snacka om spoilers! Ska du läsa Lasarus kvinnor av den ryska författaren Marina Stepnova – skippa baksidestexten! Fast några rader om innehållet kan ju trigga läslusten, så jag gör ett försök…

Lasarus kvinnor är en familjekrönika som utspelar sig i Sovjetunionen. En av huvudpersonerna är den lilla flickan Lidotjka, som blir föräldralös vid fem års ålder och som får växa upp hos sin känslokalla farmor. Lasarus Josifovitj Lindt är flickans farfar. Som titeln antyder kretsar romanen kring Lasarus förhållande till de kvinnor som finns i hans liv.

Stepnova skriver med ett mustigt och levande språk, vilket de första meningarna ger ett smakprov på:

”1985 fyllde Lidotjka fem år, ett år då hela hennes liv skulle gå fullständigt åt helvete. Aldrig mer skulle de leva i sådan välmåga – Lidotjka och hennes liv – och just därför mindes de så innerligt väl, med havets dånande styrka, alla de sammetslena, saltsmakande och fuktmättade detaljerna som fyllde den här sista lyckliga sommaren. Svarta havet (kallas det så för att det aldrig tvättar händerna, eller?), pensionatet som liknade utspridda tändsticksaskar, stranden som var täckt av enorma, glödheta kroppar och sladdriga pappersbägare som det varit billig isglass i (pappa brukade säga ”pris-glass”).” (s.7)

Lasarus kvinnor håller en hög litterär nivå och är stilsäkert berättad. Tempot är långsamt och fokus ligger på relationerna. Ibland används ryska smeknamn, vilket möjligen kan förvirra en svensk läsare. Men det sprakar om språket i romanen. Här en udda liknelse: ”På ålderns höst förlorade emellertid Lindts ateism sin forna sötma, den hade liksom spelat ut sin roll. Han blev aldrig troende men hade kort och gott tröttnat på att leva sitt liv i tvivel på samma sätt som en gummiring kring glaskroppen på flaskan med koncentrerad jod med tiden torkar ut.” (s. 59)

Marina Stepnova är helt klart en spännande och originell författare att upptäcka!

 

Comments are closed.