”Kvinnan i rummet” av Jussi Adler-Olsen

Written by Maria Ragnarsson on maj 15th, 2011

Hur vanligt är det egentligen att deckarförfattare stjäl mordmotiv från varandra? Jag som i ett tidigare inlägg rosat Tegenfalks ”Vredens tid” blir lite fundersam över likheterna mellan ”Vredens tid” och ”Kvinnan i rummet”. Jussi Adler-Olsen var hur som helst först med sin roman, som kom ut i Danmark redan 2007. Å andra sidan påminner mig Adler-Olsens kriminalinspektör Carl Mørck om Mankells litterära figur Kurt Wallander…

Utgivningen av Jussi Adler-Olsens böcker har i Sverige varit en smula besynnerlig. Förlaget gav först ut ”Flaskpost från P” som är den tredje delen i serien om avdelning Q, för att sedan dra in denna del och istället snabbt ge ut böckerna i kronologisk ordning. ”Kvinnan i rummet” är den första delen i serien. Del två ”Fasanjägarna” släpps till sommaren och ”Flaskpost från P” släpps åter ut på marknaden igen i höst. Tills dess kan man bara hitta boken på biblioteken. Möjligen gick det lite väl fort när förlaget skulle få ut den första delen, för tyvärr brister korrekturläsningen här och var. Men hellre det än att läsa på danska!

I ”Kvinnan i rummet” får vi följa hur den egensinnige, men mycket skarpsinnige kriminalkommisarien Carl Mørck startar avdelning Q, en cold case-avdelning som ska ta sig an utredningar som har kört fast. Det första fall som Mørck fördjupar sig i, handlar om politikern Merete Lynggaards spårlösa försvinnande några år tidigare. I en parallellskildring får vi följa Merete vid tidpunkten för försvinnandet. Det är naturligtvis hon som hålls fången och som är kvinnan i rummet. Det blir en spännande kamp mot klockan. Boken har ett rappt tempo och spänningen hålls vid liv in i det sista. Jag gillade den här bladvändaren och läser gärna fler böcker av författaren.

Läs mer om boken i nätbokhandeln här.

 

Comments are closed.