Konsten att designa en trädgård

Written by Maria Ragnarsson on september 24th, 2011

Nu, i skrivande stund åker den ner, den gamla fula thujahäcken på vår tomt. Motorsågsljudet ger mig ångest, för plötsligt finns det ingen häck att gömma sig bakom. Den anskrämliga häcken har ju i alla fall förhindrat all insyn. Desperat bläddrar jag i trädgårdsböcker för att komma på hur vi ska skapa vår drömträdgård.

Tomtgränsen går framme vid stenröset. Thujahäcken står som synes en bra bit in från gränsen och måste tas ner för att vi ska kunna utnyttja trädgården utanför häcken. Här finns ca 100 kvadratmeter outnyttjad tomtyta…

I Trädgårdsdesign i praktiken av Dan & Ann-Christin Rosenholm hittar jag ett intressant kapitel om hur man skapar harmoniska trädgårdsrum. Perfekt! Kapitlet om hur man komponerar en vacker rabatt gillar jag också, fast rabatter ska vi nog undvika. Lättskött måste det vara! Står man i valet och kvalet och behöver konkreta tips inför valet av växter ger författarna ett fåtal väl beprövade förslag, dock utan att närmare presentera växterna.

I Margareta Diedrichs Trädgårdens form: en inspirationsbok hittar jag ett kapitel om trädgårdens väggar. Här finns vackra fotografier på spaljéer och plank och jag börjar genast andas lättare. Bokens titel är sannerligen träffande, vilken fin inspirationsbok! Den passar perfekt på soffbordet! Att vi ska plantera en ny häck vid tomtgränsen känns självklart, men häckväxter och buskar kan också fungera som rumsavdelare på tomten. Förslagen känns både lekfulla och kreativa. Nej, nu får jag gå ut och hjälpa till!

 

5 Comments so far ↓

 1. Anna skriver:

  Nu kan ja tipsa biblotikarien om tre böcker, ”varför gråter inte emma?” handlar om arbogamorden,mycket bra!
  och ”ursäkta att man vill bli lite älskad” bra bok till tonårstjejer, och ”så värt” bra bok till högstadie/gymnasie killar!

 2. Maria skriver:

  Tack för tipsen! Känner till samtliga titlar du nämner, även om jag inte har läst dem. Johanna Tydell som har skrivit ”Ursäkta att man vill bli lite älskad” har även skrivit ”I taket lyser stjärnorna”. Den tyckte jag mycket om!

 3. Anna skriver:

  ja den var jättebra! har hon någon mer bok?

 4. Maria skriver:

  Jodå. Johanna Thydell har även skrivit ”Det fattas en tärning”.

 5. GUNVOR skriver:

  Bravo!Det är bara att jobba på.
  Trädgårdsrum är fantastiskt.Förr hade vi bersåer-inget nytt under stjärnorna.