Kate Atkinson under luppen!

Written by Maria Ragnarsson on april 9th, 2012

Bibliotekarien Göran Kvist har läst Kate Atkinsons gripande böcker. I detta gästinlägg får vi ta del av Görans tankar om verken.

Av de åtta böcker som Kate Atkinson hittills skrivit räknas de fyra sista som deckare men alla åtta är ganska lika. Det handlar om krångliga familjeförhållanden, ofta med incest, våld och mord och dödande av djur.

Den första boken, ”I museets dunkla vrår” var en släktkrönika från 1800-talet och framåt men redan här skymtar det som skall komma sen, bl.a. om hur grymma människor kan vara mot varandra och mot djur.

”Mänsklig krocket” som nästa bok heter utmärker sig för skiftande verkligheter och hur tiden går fram och tillbaka. Det som händer i en verklighet händer igen i en annan fast på ett annat sätt. En ovanligt otäck folkskollärare blir dödad flera gånger av olika personer, bl.a. sin egen fru och under olika omständigheter.

Sen kommer ”Känslomässigt udda” som är en familjekrönika och universitetsroman. Den handlar om huvudpersonens erfarenheter som student vid Dundee universitetet och också om hennes familj. Familjeförhållandena i denna bok är minst sagt komplicerade. Huvudpersonen träffar så småningom sin riktiga pappa, som är privatdetektiv och f.d. polis och dessutom väldigt lik Jackson Brodie, huvudperson i Atkinsons fyra deckare.

Men före dem kommer novellsamlingen ”Inte hela världen” som handlar om världens undergång, världen som vi känner den. Man märker från varje novell hur allt gradvist blir sämre. Och novellerna hänger ihop. Personer från en novell dyker upp i en annan, åtminstone nämns de. Och huvudpersonerna i den första är också det i den sista. I flera av novellerna nämns Buffy vampyrdräparen och hon citeras också.

      

Slutligen kommer de fyra deckarna och är det två böcker av Atkinson man absolut ska läsa så är det den första av dem, ”De vilseförda” och så novellsamlingen. Jackson Brodie heter privatdetektiven och han beskrivs som en fårhund som vill samla ihop sin hjord. I den första boken handlar det om tre flickor som försvunnit, i ett av fallen för många år sedan. Han lyckas lösa det hela men riktigt bra blir det inte. I de tre följande, ”En god gärning”, ”When will there be good news” och ”Started early, took my dog” fortsätter mönstret. Jackson gör goda gärningar och blir straffad för det men klarar sig på något sätt. I sista boken, hundboken, tar han en hund från ägaren som misshandlar den. Samtidigt är det en kvinnlig f.d. polis, numera säkerhetsvakt på ett varuhus, som tar hand om en liten flicka vars mamma, en prostituerad, misshandlar henne. För de båda f.d. poliserna slutar det hela tveksamt lyckligt, för andra i boken helt olyckligt. Bl.a. finns det en åldrig skådespelerska vid namn Tilly vars olyckliga öde har förföljt mig sen jag läste boken.

Till slut, Atkinsons böcker är fascinerande och gripande och kan bara rekommenderas.

Detta inlägg är skrivet av bibliotekarie Göran Kvist.

 

3 Comments so far ↓

  1. Maria skriver:

    Atkinsons böcker på svenska är slutsålda, men de finns förstås att låna på biblioteken. Kan man tänka sig att läsa böckerna på engelska finns de både i bokhandeln och på biblioteket.

  2. Annelie skriver:

    Jag blir väldigt sugen på att läsa ”De vilseförda”! Skall försöka få tag på den via Bibliotek Skåne Nordväst.

  3. Maria skriver:

    Håller med om att den låter spännande! Omslaget till ”Inte hela världen” tilltalar mig också. Visst blir man lässugen?!