”Känslan av död” – charmig deckare av Elly Griffiths

Written by Maria Ragnarsson on mars 26th, 2012

Känslan av död är den fjärde boken om arkeologen Ruth Galloway och kommissarie Harry Nelson. Boken kan utan problem läsas fristående – jag har själv inte läst de tidigare böckerna i serien. Möjligen missade jag en del rörande Ruths och Harrys uppenbart komplicerade relation. Nelson är gift på annat håll, men han är far till Ruths 1-åriga dotter. Ruth lever ensam med sin lilla dotter och katt i ett hus vid Norfolks kust.

På ett museum i Norfolk ska en kista med kvarlevorna från en medeltida biskop öppnas vid en festlig tillställning. Strax innan ceremonin hittar Ruth museiintendenten livlös intill kistan. Nelson får i uppgift att utreda huruvida intendenten har han bragts om livet.

I museets källare finns lådvis med ben som ligger travade i kartonger. Ett rum fullt med ben, A room full of Bones – ja så lyder den engelska originaltiteln. Kranierna och skelettdelarna i fråga är kvarlevorna efter aboriginer. En påtryckningsgrupp kräver att dessa ben ska återlämnas till hemlandet, för att förfäderna ska få ro. Museets förmögne och excentriske ägare har dock inga planer på att lämna tillbaka kvarlevorna. Istället vill han att Ruth ska undersöka benen åt honom.

Persongalleriet i boken är rätt intressant. Ruth, den lätt överviktiga stressade småbarnsmamman känner jag genast sympati för. Hennes vän Cathbad, druid och laboratorieassistent på institutionen för kemi, är färgstark och allestädes närvarande, men kan Ruth verkligen lita på honom? Bob Woonunga, expert på återbördande av kvarlevor tillika granne med Ruth, har också en stark personlighet. Förmår han nedkalla riktiga förbannelser och hur långt är han egentligen beredd att gå för att få hem benen till Australien?

Jag gillar Elly Griffiths snygga balansgång mellan myt och vetenskap. Dubbeltydigheten gör det möjligt att tolka det som sker både rationellt och ur ett andligt eller övernaturligt perspektiv. En spännande och välskriven bladvändare som definitivt ger mersmak.  Jag blir åtminstone nyfiken på de tidigare böckerna i serien, för jag vill ha mer!

 

9 Comments so far ↓

 1. Monika skriver:

  Nu har jag inte läst just denna, men de två första om Ruth är i alla fall riktigt bra 🙂

 2. Maria skriver:

  Låter lovande! Jag får verkligen lust att läsa dem!

 3. Ingrid skriver:

  Jag har läst de tre tidigare böckerna i serien och ser fram mot att läsa denna.

 4. Maria skriver:

  Kul! Verkar som att många tycker om Griffiths böcker.

 5. Anette skriver:

  Jag har slukat alla hennes böcker. Jag gillar att man får lite kunskap om arkeologi och myter samtidigt som man får en spännande berättelse med ett intressant persongalleri. Spännande också att följa huvudpersoneras relation.

 6. Carl Göran Ingemar Kvist skriver:

  Håller på med trean nu ”Huset vid havets slut”. När biblioteket öppnar igen ska jag försöka få tag på fyran. Jag gillar dem. De är så koncisa, utan överdrifter men ändå med stark lokalfärg och är också väldigt spännande. Slutet är också ofta oväntat.

 7. Maria skriver:

  Det gör du rätt i! Du lär inte bli besviken på fyran!

 8. Carl Göran Ingemar Kvist skriver:

  Nu har jag läst fyran Känslan av död och den är lika bra som de tidigre. Det är alltid något av en överraskning i slutet och så är det fina personskildringar,inte bara av arkeologen och polisen utan också av de många andra personer som finns i boken.

 9. Maria skriver:

  Låter ju mycket lovande tycker jag som bara har läst ”Känslan av död”!