”Kalabaliken på Gärdet: en TV-chefs memoarer” av Sam Nilsson

Written by Maria Ragnarsson on november 19th, 2013

Det är med stort intresse som jag läser den före detta TV-chefen Sam Nilssons memoarer Kalabaliken på Gärdet. Boken är väldisponerad och följer en strikt kronologisk ordning, från födelse till pensionärsliv. Kapitlen är indelade i korta avsnitt med underrubriker, vilket bidrar till att göra texten lättläst. I den inledande, komprimerade släktkrönikan skriver Sam om sin farfar Olof Nilsson och farmor Maria – min farfars farfar och farfars farmor.

Olof och Maria Nilsson

Under en tid var Olof Nilsson Sveriges nordligast placerade banvakt. 1906 flyttade familjen söderut till banvaktsstugan i Bastuträsks by. De tre sönerna skulle alla komma att arbeta för Statens Järnvägar. Järnvägen fortsatte sedan att spela en avgörande roll i några släktgrenar – min farfar Henry Nilsson, Sams kusin, omkom 19 år gammal, när han skulle koppla ihop två tågvagnar.

Oscar, Sams far, var järnvägare och när han fick en ny stationering fick familjen flytta. Efter en kringflackande uppväxt började Sam arbeta som lokalredaktör på Norran. På 1960-talet var Sam partisekreterare i Högerpartiet. Efter drygt tio år i politiken anställdes han som medarbetare vid Sveriges Radios Centralredaktion, där han efter att ha varit Aktuelltchef och programdirektör för TV1, utsågs till TV-chef. Denna position behöll han i drygt 20 år, mellan 1981 och 2000, vilket sannerligen är en imponerande bedrift! Boktiteln syftar på den kalabalik som utbröt i samband med Sam Nilssons pensionsavgång, när efterträdaren skulle utses.

Skildringen av hembygden och uppväxten är intresseväckande och personligt skriven. Trots att många personer nämns i boken är det hedrande att mitt eget namn finns med. På sidan 18 står:

”På min mors sida finns en märklig släktkrönika nedtecknad av Jan Fredman, en av skelleftebygdens mer framträdande släktforskare. Släktkrönikan kallas Den stora författarsläkten i norr med rötter i Västerbotten. Den inbegriper västerbottningar som Birger Vikström, Henning och Ernst Sjöström, Sara Lidman, Kurt Salomonson och hans syster Anita, Åke Berggren, Roger Pontare, Stieg Larsson, Margot Wallström, Stig Larsson, Barbro Holmberg, Liza Marklund, Åke Lundgren, Lorentz Andersson, Alvar Lindmark, Martin Lönnebo, Maria Ragnarsson, P O Enquist och Torgny Lindgren – alla ättlingar till Nicodemus Håkansson och hans hustru Margareta Persdotter på Gammelbyn 7, Västomsundet, Burträsks socken. Torgny Lindgren brukar frankt förklara att ’så kunde det naturligtvis vara för i de här trakterna förekom ju inte sällan inavel’.”

Det är väl bara att hålla med Torgny. Sam och jag är exempelvis släkt både på hans fars sida (Nilsson-släkten) och på hans mors sida (författarsläkten)… Att Sam kan räkna sig till författarsläkten i norr stod klart efter att släktforskaren Jan Fredman tagit sig en närmare titt på Sams släktträd. Mer om författarsläkten hittar du på Jan Fredmans hemsida.

Sams bok är dock inte någon släktkrönika, utan beskriver framför allt den politiska karriären och åren i tv-huset. Lars Nord, professor i medie- och kommunikationsvetenskap vid Mittuniversitetet i Sundsvall, belyser detta i artikeln Tragisk skildring av en portalgestalt (Svenska Dagbladet den 14/11 2013). Artikelrubriken syftar inte på Sam Nilsson, utan på hur tv-profilen Lennart Hyland porträtteras i Lars Ragnar Forssbergs bok Hyland: legenden och hans tid. Som Lars Nord skriver så har både Hyland och Nilsson satt sin prägel på svensk public service, om än på olika sätt och på olika arenor. Bägge är alltså bokaktuella i höst. Kalabaliken på Gärdet är en välskriven bok, som bidrar med en viktig pusselbit i televisionens spännande historia.

Sam Nilsson

 

6 Comments so far ↓

 1. Ingrid skriver:

  Det är väldigt roligt att ta del av dina släktförgreningar. Nu undrar jag bara när du själv ska släppa nästa litterära alster?

 2. Maria Ragnarsson skriver:

  Om jag slutade att blogga skulle det gå snabbare! 🙂

 3. Gunvor skriver:

  IMPONERANDE!
  Jag ska försöka låna boken.
  Kul att du började släktforska,annars hade t.ex. din familj inte
  vetat vilka slumrande talanger, som vi har nära oss.
  Gunvor

 4. Jan Fredman skriver:

  Tack Maria för att Du finns. En sak är uppenbar och det är att du har en ”gudagiven” gåva till att skriva. Jag hoppas mycket på din nästa bok!
  Jag vill också tacka dig för att Du lyfter fram mitt namn i din recension av Sam Nilssons senaste bok! Var förbi här sent igår kväll och då tyckte jag nästan att det var i senaste laget att skriva ett inlägg 🙂 Det är tydligen lika sent ikväll, så bättre än aldrig.
  Ha det bäst Maria!
  Jan

 5. axel skriver:

  Men säg som det är: Sam Nilssons memoar är oförlåtligt slapp. Med tanke på den position Nilsson hade under 19 år som chef för Sveriges television är den helt enkelt usel.

 6. Maria Ragnarsson skriver:

  Vad menar du egentligen? Har grunnat på din kommentar, men vi tycks ha väldigt olika uppfattningar om boken!