”Jungfrustenen” – modern kryptonitsaga av Michael Mortimer

Written by Maria Ragnarsson on november 12th, 2013

Jag får tillstå att jag är nyfiken på vem som döljer sig bakom pseudonymen Michael Mortimer. Det spekuleras i om det är den före detta Babel-programledaren Daniel Sjölin som har hållit i pennan, men vem vet?

Jungfrustenen är hur som helst ett märkligt romanprojekt. Boken är första delen i en serie som är tänkt att omfatta sex delar. Nog är det en chanstagning som förlaget gör, att ge ut denna serie i sex delar. Jungfrustenen har fått ganska hård kritik i medierna och jag undrar i mitt stilla sinne om storyn kommer att hålla i 3000 sidor. Har läsarna tålamod att vänta i sex band på att få annat än gåtor? Författaren placerar så att säga bara ut schackpjäserna på brädet och sedan är boken slut.

Boken innehåller svartvita illustrationer. Det märkligaste av allt är dock de insprängda avsnitten från olika källor såsom Wikipedia och Dagens Nyheter. Hur tänkte författaren här? Jungfrustenen får mig förresten att associera till Jan Wallentins ”Strindbergs stjärna” (2010) om ni minns den? Upphaussad i media, men lite av en flopp…

Det rappa tempot och spänningen i berättelsen tilltalar mig dock. Det blir onekligen en spännande jakt, eller flykt, när studenten Ida Nordlund hals över huvud tvingas att lämna Nobelfesten i Stockholm, efter att ha bevittnat mordet på en Nobelpristagare. Med sig har hon ett skrin som hon har fått i uppdrag att ta hand om. Asken innehåller förstås den mystiska jungfrustenen. Stenen med sina märkliga egenskaper utgör det centrala i berättelsen. En gång i tiden hittades stenen på Nya Zeeland av Linnés lärjunge Daniel Solander. Upplägget är fantasifullt och osannolikt så det förslår. Undrar just vad blomsterkungen själv hade tyckt om att figurera i denna äventyrliga kryptonitsaga? Fortsättning följer för den tålmodige, eller vad ska man säga?! Betyget landar på en 3:a.

Jungfrustenen

 

Comments are closed.