Jón Kalman Stefánssons böcker om Pojken – 2013 års läsupplevelse!

Written by Maria Ragnarsson on januari 2nd, 2014

Jag inleder det nya året med att blicka tillbaka och utnämna 2013 års läsupplevelse: Jón Kalman Stefánssons trilogi om Pojken.

Himmel och Helvete” (2010) är den första boken om Pojken. Han kallas aldrig annat än just Pojken. Tillsammans med bäste vännen Bárdur och några grova väderbitna fiskare, ska han ge sig ut på havet utanför Island och fiska i en sexårors roddbåt.

Romanen är skriven på en lågmäld, närmast poetisk prosa. Existentiella frågor om meningen med livet och döden genomsyrar texten. Havet, bergen, himlen och människornas utsatthet för elementen skildras med en vemodig underton.

Pojken drömmer om böcker, om ett annat liv, och ibland drömmer han om en flicka. Kampen för överlevnad är ständigt närvarande i det glest befolkade fiskarsamhället. Ett trivsamt kaffesörplande blandas med storm, frost och en isande vind som stryker mot husen i fiskeläget.

Berättelsen går rakt in i hjärteroten! En liten bok, men stor litteratur! ”Himmel och Helvete” hör till det bästa som jag har läst på riktigt, riktigt länge! Årets läsupplevelse utan tvekan!

”Himmel och Helvete” kan läsas fristående och känns på sätt och vis avslutad, men jag blir så tagen att jag läser även andra delen ”Änglarnas sorg” (2011). När boken börjar beger sig Pojken ut på en svårframkomlig posttur tillsammans med postkuriren. Marken täcks av ett tjockt lager av änglarnas sorg och snön fortsätter att falla. Resan blir svår och strapatsrik. Boken slutar så abrupt och dramatiskt att jag kastar mig över sista delen ”Människohjärtat” (2013). Den avslutande delen gör dock inte ett lika starkt intryck på mig. Kanske närmar jag mig min mättnadsgräns, för bitvis uppfattar jag texten som småseg. Tempot är långsamt och jag har trots allt en förkärlek för rappa berättelser… Författaren knyter dock ihop säcken snyggt och avslutar historien mästerligt! Högsta betyg för denna trilogi som utan tvekan är berikande att läsa!

himmel och helvete  änglarnas sorg  människohjärtat

 

Comments are closed.