”Jag heter inte Miriam” – Majgull Axelsson övertygar!

Written by Maria Ragnarsson on maj 21st, 2014

Grattis Majgull Axelsson! Du har skrivit en av årets bästa svenska romaner! Jag hoppas att du kammar hem årets Augustpris! Nominerad utgår jag från att du blir i höst.

Romanens huvudperson Miriam överraskar de sina på sin 85-årsdag, genom att påstå att hon inte heter Miriam. Det får omgivningen att frukta, att hon håller på att bli dement. Miriam plågas av undanträngda och hemska minnen från sin tid i Ravensbrück och Auschwitz. Hon har svårt att erkänna sanningen om sitt förflutna ens för sig själv. När hon kom som flykting till Sverige efter kriget var det med ett nytt namn och en ny identitet. På sin födelsedag börjar den gamla damen trevande att lätta sitt hjärta och tala ut. Men ska hon verkligen våga avslöja hela sanningen och erkänna att hon är rom? I över 60 år har hon tigit om och förnekat sina romska rötter…

Majgull Axelssons roman ”Jag heter inte Miriam” är en färgstark berättelse om livslögner och mörka hemligheter. Den behandlar romernas historia i modern tid i Sverige – en historia som är kantad av diskriminering och fördomar. Boken är trovärdig, sorglig och mycket gripande. En ny modern klassiker rent av! Läs den!

jag-heter-inte-miriam

 

Comments are closed.