”Jacobs värld” av Jodi Picoult – magisk roman om Aspergers

Written by Maria Ragnarsson on augusti 24th, 2011

Av författarinnan till Allt för min syster kommer nu en insiktsfull och psykologiskt trovärdig skildring av hur en hel familj påverkas när en familjemedlem har Aspergers syndrom: Jacobs värld.

Tonåringen Jacob Hunt ser ut som en helt vanlig tonåring, men han har ett dolt handikapp: Aspergers syndrom. Jacob är intelligent och verbal, men han har svårt att läsa av andra människor, att fungera socialt. Hans utbrott, nycker, reaktioner, behov av rutiner, hans ljud- och ljuskänslighet, hans bokstavliga tolkning av språket – allt detta beskrivs mycket levande. När Jacobs handledare i social träning hittas död, blir Jacob snart misstänkt. Mördade han henne?

Händelserna skildras omväxlande ur Jacobs, lillebroderns och mammans perspektiv. Judi Picoult skriver om Aspergers syndrom på ett föredömligt sätt. Trots att detta är fiktion och underhållning föreställer jag mig att skolpersonal, föräldrar och anhöriga till individer med denna diagnos kan läsa boken med stor behållning. Berättelsen är så andlöst spännande att jag inte kan sluta läsa! Det här är en bladvändare med goda förutsättningar att bli en läsarsuccé! Min enda invändning är att påföljden, eller slutet, kunde ha varit ännu tydligare.

Picoult bjuder sannerligen på en läsupplevelse utöver det vanliga! Jag känner mig smått lyrisk och delar för ovanlighetens skull ut fem pärlor av fem möjliga. Den här boken kommer jag att bära med mig länge! Missa inte den här pärlan för den är magisk!

 

2 Comments so far ↓

  1. Tanya skriver:

    Försöker läsa den just nu, men kommer inte så långt. Har själv HFA/AS och är det så där jobbigt som de runt om mig ser mig så förstår jag inte varför jag tillåts att fortsätta leva. Är det så där folk ser mig så är jag ju verkligen ett missbildat freak, så då är det inte bara som jag känner mig utan det är verkligen sanning.
    Annars är den bra, särskilt avsnitten ur Jacobs perspektiv eftersom det är de delarna jag förstår/känner igen mig i bäst.

  2. Maria skriver:

    Döm inte dig själv så hårt! Jacobs mamma är väldigt tydlig i boken med att hon INTE vill ha sin son Jacob på något annat vis. Hon älskar honom precis som han är! Säkerligen känner din familj så också! Vem är förresten perfekt? Vi har alla våra sidor – med eller utan diagnos! Men det är intressant att höra hur du reagerar på boken utifrån den erfarenhet du har.