”Isens gåta” av Raymond Khoury

Written by Maria Ragnarsson on juli 5th, 2010

Sannerligen en iskall spänningsroman mitt i sommarhettan! Intrigen är rafflande och tempot är högt. Det skulle inte förvåna mig ifall vi får se en filmatisering av boken.

Khourys roman får mig att tänka på Dan Browns bok ”I cirkelns mitt”, där en meteorit hittas inbäddad i en arktisk glaciär. När meteoriten visar sig innehålla fossil från en främmande livsform aktualiseras den urgamla frågan om huruvida det finns liv på andra planeter i universum. Men är meteoriten verkligen äkta? Vem är det som röjer tvivlande forskare ur vägen och varför?

I Khourys bok uppträder ett märkligt ljusfenomen ovanför en glaciärhylla i Antarktis. Den globala uppvärmningen får isen att börja smälta och enorma isblock  att rasa ner i havet. Ett TV-team som är på plats för att dokumentera miljöförstöringen filmar ljusfenomenet. Snart surrar det av spekulationer i världspressen när man försöker förklara vad det är man ser. Är det måhända ett tecken från Gud? På engelska heter boken ”The Sign”, vilket är betydligt mer träffande än den svenska översättningen. Någon gåta som rör isen är det inte tal om. Gåtan handlar istället om tecknet i skyn, om ljusfenomenet.

När en före detta biltjuv börjar ana att hans brors död ett par år tidigare kan ha ett samband med ljusfenomenet, utmanar han omedvetet riktigt starka krafter. Han ställs inför valet att fly för sitt liv eller att försöka ta reda på mer om det märkliga tecknet.

Omslagsbild: Isens gåta

 

Comments are closed.