Is There Anybody Out There?

Written by Maria Ragnarsson on augusti 23rd, 2013

Frågan om huruvida vi är ensamma i universum har länge fascinerat människan. I sin bok Jakten på liv i universum belyser astronomen Peter Linde frågan genom att redogöra för den senaste astronomi- och rymdforskningen.

1995 blev astronomerna för första gången säkra på förekomsten av planeter utanför vårt eget solsystem. Sedan dess har man kunnat konstatera existensen av närmare 1000 så kallade exoplaneter. Ordet är en förkortning av begreppet extrasolär planet, alltså en planet som hör till en annan stjärna än vår egen sol. Nästa steg är förstås att leta efter en jordliknande planet med liv… Astrobiologin har blivit ett hett och spännande forskningsområde! Utvecklingen på området är så snabb att författaren på sin hemsida www.peterlinde.net löpande uppdaterar fakta och presenterar nya forskningsresultat.

I 13 kapitel tar Linde med oss på en tankeväckande och hisnande resa. Pedagogiskt och kunnigt går författaren igenom till exempel hur planetsystem bildas och hur livet har utvecklats på jorden. Linde beskriver vidare upptäckten av exoplaneterna, berättar om sökandet efter intelligent liv i universum och kommer in på vilken utmaning det är att överbrygga de stora avstånden i rymden. Boken är faktaspäckad, men författaren lyckas ändå med konststycket att inte tynga texten med alltför många facktermer. Detta är populärvetenskap när den är som bäst! De rikliga illustrationerna gör naturligtvis sitt till för att berika läsupplevelsen. Läs!

1

 

Comments are closed.