Inspirationsresa till Stockholm

Written by Maria Ragnarsson on juni 16th, 2011

I samband med en takrenovering passade bibliotekspersonalen på att resa till Stockholm på studiebesök. Efter att ha hunnit med ett späckat program kunde vi återvända fyllda av entusiam, arbetsglädje och med många nya idéer i bagaget om hur verksamheten kan vidareutvecklas i Klippan. Här följer ett litet axplock av allt vi fått uppleva!

Vi inledde med ett besök på Utrikesdepartementets bibliotek, som bevakar utgivningen av litteratur inom folkrätt, internationell politik, länderkunskap m.m. Det var givande att få veta mer om en biblioteksverksamhet som skiljer sig så markant från vår egen. På Restaurang Rosenbad intog vi vår lunch. För egen del beställde jag spenatöverbakad torskfilé med västkuströra och nypotatis.

Turen fortsatte sedan till tunnelbanebiblioteket i Bredäng, som drivs i samarbete med SL. Biblioteket var för ett antal år sedan negativt omskrivet i pressen. En färgstark och mycket serviceinriktad bibliotekarie berättade för oss hur man gått tillväga för att vända utvecklingen. Idag är biblioteket trivsamt och inbjudande. Nästa stopp blev Hallunda bibliotek, ett nyrenoverat bibliotek där man bland annat lackerat om alla hyllor och fräschat upp med enkla medel.

Efter att ha övernattat på vandrarhem besökte vi Kulturhuset. Störst intryck på mig gjorde biblioteket TioTretton, ett bibliotek enbart för barn mellan tio och tretton år. Vuxna är inte välkomna, inte heller barn i andra åldrar. Vi fick dock dispens och fick komma in en liten stund innan biblioteket öppnade.

Lägg märke till de inbjudande kokongerna, som man kan klättra upp i för att läsa eller för att bara koppla av i! Att det var mysigt kan jag garantera, för jag testade! Som gjort för att få tio- till trettonåringar att trivas!

Ett glatt gäng!

I Kulturhuset besökte vi utställningen Slas – Jag minns dig nog om författaren Stig Claesson. Vi hann också med att se bibliotek Plattan samt biblioteket Rum för barn, där barnen bokstavligt talat kan klättra in i Tove Janssons klassiker ”Hur gick det sen?”. När vi läser går vi ju in i böckerna och försvinner in dem, eller hur?!

Stockholmsbesöket avrundades med ett besök på Moderna muséet, samt en tur till Stockholms stadsbibliotek. Vi tar med oss många spännande uppslag hem att arbeta vidare med!

 

2 Comments so far ↓

  1. gunvor skriver:

    O, vad roligt.
    Det är tredje gången du är på biblioteksuppdrag i den stora staden
    GR

  2. Maria skriver:

    Ja,det är riktigt kul!