”I tystnaden begravd” – mästerlig Tornedalsskildring av Tove Alsterdal

Written by Maria Ragnarsson on april 2nd, 2012

Katrine kommer hem till sin mammas lägenhet för att röja, när hennes skröpliga och dementa mor har hamnat på sjukhus. I högen med obetalda räkningar hittar Katrine ett brev från Mäklarcentrum, som meddelar att en spekulant vill förvärva moderns fastighet i Kivikangas, i Haparanda kommun. Kivikangas heter byn i Tornedalen där Katrins mamma är född. Men modern har aldrig velat berätta vare sig om sin uppväxt, eller om huset. Katrin beger sig norrut för att med egna ögon få se moderns barndomshem, innan en eventuell försäljning.

Strax innan Katrine anländer slås en gammal man ihjäl på granngården Rauhala. Vem mördade den gamle gubben och varför? Vem var egentligen Katrines okände morfar? Och vem är den anonyme, mystiske köparen som lagt ett duktigt överbud på moderns fallfärdiga hus? Katrine som till yrket är journalist börjar nysta i det förflutna. Hon reser i en släktings fotspår till Karelen. Bit för bit finner hon sina rötter och sig själv.

Ljudboken är inläst av Anna Maria Käll som läser med en ibland något mörk och skrovlig röst. Hon förmedlar annars texten ganska neutralt och behagligt. Boken innehåller en del fraser på meänkieli. Huruvida Käll klarar tornedalsfinskan kan jag inte alls bedöma, men det klingar åtminstone bra i mina öron.

Jag är helt klart svag för berättelser från norr, så jag njöt verkligen av denna mästerliga Tornedalsskildring! Boken är på sätt och vis genreöverskridande för detta är både en spännande deckare och en fascinerande släktberättelse. Miljöbeskrivningen är målande och jag hade velat skriva att Alsterdal sätter Kivikangas på kartan – men inte hittar jag någon by med det namnet i Tornedalen…Faktum är att det är en fiktiv by. Jag plockar hur som helst in I tystnaden begravd bland årets bästa deckare, för Alsterdal håller mycket hög klass! Läs, läs, läs! Eller lyssna, lyssna, lyssna!

 

Comments are closed.