I första klass till Australien

Written by Maria Ragnarsson on februari 25th, 2013

Någon gång i livet skulle jag vilja resa till Australien och se hur monoliten Uluru, denna berömda röda klippa, höjer sig över det flacka ökenlandskapet i kontinentens mitt. Jag skulle vilja besöka Alice Springs i det vidsträckta inlandet och jag skulle vilja uppleva det Stora Barriärrevet.

För att ge mina drömmar näring sätter jag tänderna i en ny utgåva av Australien i serien Första Klass Reseguider. Förnämligare reseguide att ha med på resan och att studera på planerandestadiet får man leta efter. Boken inleds med ett porträtt av Australien. Därefter presenteras landet områdesvis. Först ut är Sydney. För mitt inre ser jag det berömda operahuset med sitt karakteristiska tak och jag läser att takets keramikplattor är tillverkade på hemmaplan, i skånska Höganäs.

Australiens flora och fauna är unik med en fantastisk mångfald. Det både lockar och skrämmer. Enligt reseguiden har landet världens största artkoncentration av reptiler…Eftersom kontinenten är så stor blir det tyvärr inte så många sidor per område. Northern Territory i Australiens mitt avhandlas på endast 12 sidor. Informationen är kortfattad, överskådlig och pedagogiskt presenterad. Det lär väl komma ytterligare ett antal uppdaterade utgåvor innan jag kommer iväg på någon resa – om jag någonsin gör det. Kanske stoppas jag av klimatsamvetet, kanske av något annat…Men att resa i fåtöljen är ett nöje som ingen kan ta ifrån mig!

 Monoliten Uluru, den berömda sandstensklippan, pryder omslaget.

 

Comments are closed.