Högläsning väcker läslust!

Written by Maria Ragnarsson on oktober 13th, 2012

I samband med bokmässan i Göteborg presenterade ledamöterna i Litteraturutredningen sin rapport om litteraturens ställning i samhället. Det konstaterades att läsfärdigheten hos unga har minskat stadigt de senaste åren, vilket naturligtvis är oroande. Utredningen innehöll förslag på läsfrämjande åtgärder såsom exempelvis införandet av så kallade ”läsombud”. Det ska bli intressant att se, vad det blir av detta förslag!

För att främja språkutvecklingen, tycker jag, att man som förälder kan försöka att peppa sina barn, att läsa åtminstone en kvart om dagen. Läs gärna högt också! Fast jag medger att jag inte alltid är så duktig själv – ni vet väl vad man säger om skomakarens barn…Efter en tids uppehåll har vi dock fått en nytändning på högläsningsfronten här hemma, mest tack vare Fuglesangs senaste bok Vattenvärlden.

Har man yngre barn är ett tips, att läsa en klassisk saga i nyutgåva. H.C. Andersens Tummelisa finns numera som bilderbok med fantasifulla, färgsprakande bilder av fransyskan Charlotte Gastaut. Några av teckningarna är förresten enbart svarta och rosa. Gastaut imponerar stort med sin säregna och ljuvliga stil! En klockren favorit!

 

Förlaget Lind & Co har gett ut bröderna Grimms Hans och Greta, samt H.C. Andersens Kejsarens nya kläder. Texten har bearbetats och anpassats till modern svenska och Gunna Grähs står för de grovhuggna och strama illustrationerna. Prisvärda klassiker, helt klart!

 

 

4 Comments so far ↓

 1. Annelie skriver:

  Gunna Grähs har jag alltid gillat! Har du läst ”Jullan vill vara med”? eller du var kanske inte läskunnig när den kom ut, du är ju så ung ; ) !

 2. Maria Ragnarsson skriver:

  Nej, den känner jag inte till. För mig är Gunna Grähs en ny bekantskap är jag rädd.

 3. gunvor skriver:

  Bara en enkel kommentar.Högläsning av vuxna för barn långt upp i skolåldern är oerhört viktig – som läsupplevelse, som gemenskap, som mysstund, som utgångspunkt för samtal m.m.
  Det är så synd att vuxna slutar läsa för barnen, när barnen kan läsa själva. Upplevelser av trygghet,lugn och ro går förlorade.

 4. Maria skriver:

  Så sant! Tyvärr slutar många med högläsning, precis som du skriver, när barnen kan läsa själva…