”Himmelsdalen” – nervkittlande roman av Marie Hermanson

Written by Maria Ragnarsson on oktober 21st, 2011

Marie Hermansons senaste roman Himmelsdalen är en oerhört spännande och rafflande berättelse som samtidigt väcker tankar om psykvårdens villkor. Jag lyssnade på ljudboken inläst av Magnus Roosmann, som är en av mina favorituppläsare. Han lyckas förmedla den mardrömslika stämningen alldeles ypperligt!

Daniel besöker sin tvillingbror Max på ett kurhotell i Schweiz, där han vilar upp sig för att komma tillbaka från utbrändhet och depression. Motvilligt går Daniel med på att för några dagar ta broderns plats, eftersom Max har några angelägna ärenden att uträtta. Daniel stannar på kliniken, där han kan leva lyxigt, njuta av den idylliskt vackra naturen och den goda maten. Men dagarna går utan att Max kommer tillbaka och Daniel inser att han har blivit lurad.

Här hettar berättelsen till, för när Daniel avslöjar komplotten blir han inte trodd. I stället hävdar läkarna att han lider av en multipel personlighetsstörning. Visserligen får Daniel lov att röra sig helt fritt i dalen, men att resa därifrån är stört omöjligt. Han får inte heller ringa eller förmedla sig med yttervärlden. Mardrömmen har börjat! Hur bevisar man att man är frisk? Kommer Daniel att bryta ihop och bli sjuk? Vem kan han lita på? Och vad är det för ett ställe som han har hamnat på? Kommer han någonsin därifrån?

Fler som har skrivit om boken: Annika Koldenius, Stringhyllan, Eli läser och skriver.

 

Comments are closed.