”Hemligheten” av Philippe Grimbert

Written by Maria Ragnarsson on maj 6th, 2011

Grimberts självbiografiska roman handlar om Förintelsen, men utspelar sig i efterkrigstidens Paris, där den unge Philippe växer upp. Som barn är han klen och sjuklig till sina atletiska föräldrars stora besvikelse. Philippe uppfinner därför på barns vis en modig låtsasbror åt sig som sällskap. Föga anar han att han därmed kommit mörka familjehemligheter på spåren. Eller är det kanske just det som pojken instinktivt anar? För vad har den gamla luggslitna hunden med bakelitögon i kofferten på vinden för historia att berätta? Varför inger gosedjuret hans mor sådant obehag och vem har hunden tillhört?

Trots att berättelsen är både dramatisk och gripande är den skriven med en återhållsam och närmast saklig distans. Författaren håller känslosamheten stången, för att istället lyfta berättelsen på det litterära planet. Sakta men säkert nystas hemligheten upp och vi får veta vad som hände i familjen under krigsåren.

Det visar sig att lögnernas ok vilar tungt på den späde pojkens axlar. Lögnerna i familjen är många och föräldrarna gör vad de kan för att utplåna sitt judiska arv. Så har de till exempel ändrat efternamnet från Grinberg till Grimbert. Men för Philippe finns befrielsen i sanningen. Att författaren är utbildad psykolanalytiker säger väl en del.  Sammantaget är det en mycket läsvärd och välskriven berättelse!

 

Comments are closed.