Res i fåtöljen över havet…

Written by Maria Ragnarsson on juli 20th, 2014

Colum McCanns nya roman ”Över havet” består av flera parallella, löst hopsatta historier på temat korsa Atlanten. Författaren blandar fakta och fiktion, liksom verkliga och uppdiktade personer.

fönster

I den inledande berättelsen får vi följa flygarna Jack Alcock och Arthur Brown på deras non-stop-flygning över Atlanten 1919. Alcock och Brown är historiska personer. Kapitlet om deras kamp för att överleva rekordflygningen i kyla, regn, snö och öronbedövande motorvrål är riktigt läsvärt!

Det andra kapitlet utspelas tidigare, 1845-1846. Här får vi följa den före detta amerikanska slaven Douglas Frederick, som rest över havet till Irland för att förmå folk att medverka till slaveriets avskaffande.

Tredje kapitlet utspelas 1998. Senatorn George Mitchell reser över havet för att på Clintons uppdrag leda de nordirländska fredssamtalen.

havet

Efter att ha avverkat halva boken undrar jag förbryllat hur de tre parallella historierna hänger samman. Den gemensamma nämnaren är förstås att någon har korsat Atlanten. Men nog måste det väl vara finurligare än så? undrar jag förvirrat. McCann håller sannerligen sina läsare på halster!

Även om det så småningom blir tydligt att personernas liv är sammanflätade, måste man läsa ut boken innan man anar hur. En av personerna i boken säger: ”Våra livstunnlar löper samman, kommer i dagen vid de märkligaste tillfällen, varefter de kastar oss tillbaka in i mörkret igen. Vi återvänder till de liv som levts av andra, före oss, ett förbryllande Möbiusband tills vi kommer hem, slutligen till oss själva.” (s. 226). Författaren knyter visserligen ihop säcken, men han hade gärna fått vara tydligare. Åtminstone famlar jag fortfarande i mörkret när jag försöker få ihop alla trådar …

Colum McCann är en irländsk författare som belönats med flera litterära utmärkelser för sina böcker. Författaren kammar säkert hem priser även för denna bok.

 

Comments are closed.