”Harrys sång” – fängslande familjesaga av Jeffrey Archer

Written by Maria Ragnarsson on maj 2nd, 2012

Harrys sång är den första boken i en ny serie, som är tänkt att omfatta fem delar. Berättelsen har ett härligt driv och som läsare fängslas man direkt, trots en delvis förutsägbar handling. Boken är svår att släppa och gör sannerligen skäl för epitetet bladvändare!

Vi får följa den lille gossen Harry Clifton, som växer upp med sin ensamstående mor i Bristol. Förhållandena är knappa, så mor och son delar lägenhet med morföräldrarna och en morbror. Morbrodern arbetar som stuvare i hamnen och Harry tänker sig en framtid som hamnarbetare. Men så visar det sig att Harry begåvats med en enastående sångröst. Han får ett körstipendium och kan börja på en exklusiv pojkskola. Trots stipendiet får mamman arbeta hårt för att finansiera sonens skolgång.

Händelserna skildras omväxlande ur Harrys, moderns och övriga personers perspektiv. Pusselbit fogas till pusselbit och så småningom har läsaren bilden klar för sig. En viktig pusselbit handlar om vem som är far till Harry. Archer har skrivit en charmerande familjesaga, som på sikt lär spänna över bortåt 100 år.

Andra boken i serien heter på engelska The Sins of the Father och har precis kommit ut i handeln. Jag hoppas innerligt att förlaget inte vilar på hanen utan snabbt översätter också denna bok till svenska, för jag kan knappt bärga mig! Harrys sång ger jag fem pärlor, inte för att boken utgör någon litterär sensation, utan för att läslusten så klockrent triggas igång. Mer, mer!

 

 

Comments are closed.