”Gul utanpå” – angelägen ungdomsbok av Patrik Lundberg

Written by Maria Ragnarsson on april 15th, 2013

Journalisten och krönikören Patrik Lundberg har med boken Gul utanpå lyckats med konststycket att skriva en mångbottnad och viktig bok som visserligen riktar sig till ungdomar, men som går hem i alla åldersgrupper.

Författaren föddes 1983 i Sydkorea, men är uppvuxen i Sölvesborg i Blekinge. I sin självbiografiska roman berättar Patrik om sin uppväxt, om sin studietid i Korea och om sökandet efter sina biologiska föräldrar.

Som adopterad från Asien har han en kulturell identitet som svensk, men ett så kallat icke-svenskt utseende. Att smälta in har inte alltid varit så lätt, även om svenskhet faktiskt inte sitter i huden. Den prickiga kaninen i Margret Rays bilderbok Pricken försökte bleka bort sina prickar för att se ut som syskonen. Patrik färgade håret och övervägde ögonoperation. Ständiga påhopp i stil med ”ting-tjong” är förstås påfrestande i längden, vilket Lundberg vittnar om i sin krönika Ni sliter själen ur mig (Hd 2011-09-13).

Boken Gul utanpå är en självutlämnande berättelse skriven med humor och självironi. Språket är enkelt, rappt och träffsäkert. Kapitlen är ganska korta och berättelsen en smula fragmentarisk. Lundbergs förmåga att iaktta sin omgivning och förmedla en skarpsynt bild gör boken mycket läsvärd.

 Foto: Annelie Svensson

Under sitt timslånga besök på Klippans gymnasieskola idag, den 15 april, trollband Patrik sina åhörare. Besöket uppskattades av såväl elever som personal.

 

Comments are closed.