Grégoire Delacourt ”Allt jag önskar mig” – varm men svårmodig roman

Written by Maria Ragnarsson on april 8th, 2013

Det läckra bokomslaget med en trådrulle förmedlar intrycket av feelgood, men Allt jag önskar mig väcker snarare känslor av sorg och vemod hos läsaren.

Romanen handlar om Jocelyne, en medelålders kvinna, som driver en sybehörsaffär i den lilla franska staden Arras. Hon är gift med en man som förvirrande nog har det snarlika namnet Jocelyn. Tillsammans har paret två utflugna vuxna barn. På fritiden driver Jocelyne bloggen tioflinkafingrar, där hon förmedlar glädjen i att sticka, sy och brodera.

Livet har sin gilla gång, tills den dag då Jocelyne, som aldrig brukar spela på lotto, vinner 18 miljoner euro. Vad ska hon ta sig till med alla pengar? Pengarna innebär en otrolig chans, men de skrämmer henne samtidigt. Hur ska människor i hennes närhet reagera när de får veta? Och nog behöver vi våra små drömmar i vardagen?

Fransmannen Grégoire Delacourt har skrivit en lättläst, men gripande berättelse om drömmar, svek och krossade förhoppningar. Lycka kan inte köpas för pengar och habegäret hotar att störta oss i fördärvet. Författaren skriver enkelt och rakt på sak utan omsvep. Innehållet berör och texten kretsar kring frågan vad som är viktigt här i livet. Människosynen tycks mig väl dyster, men boken är läsvärd och ger en del att tänka på. Jocelynes slutord är tunga och dröjer sig kvar som en klump i magen.

 

Comments are closed.