”Giganternas fall” av Ken Follett

Written by Maria Ragnarsson on december 16th, 2010

Med denna tegelstenstjocka roman på drygt 900 sidor, har thrillerförfattaren Follett åstadkommit ett episkt mästerverk! Boken är den första delen i en planerad trilogi och jag längtar redan efter fortsättningen, efter att ha trollbundits och fängslats av denna märkliga släktroman.

Folletts föresats att i tre skönlitterära volymer skildra västerlandets historia genom kriser och konflikter är knappast blygsam. Få författare skulle ro i land med ett så gigantiskt projekt. Läsaren får stifta bekantskap med familjer från USA, Tyskland, Ryssland, England och Wales. Persongalleriet är minst sagt myllrande med såväl fiktiva romangestalter, som verkliga historiska personer såsom Kung Georg V, Winston Churchill, Lenin och Trotskij. Möjligen kan man ha synpunkter på att de fiktiva personerna titt som tätt springer på dessa historiska personer och på så vis ständigt befinner sig i händelsernas centrum, men jag kan ha överseende med detta. Inte minst eftersom författarens faktaspäckade text väcker liv i mitt slumrande intresse för historia. Jag kommer på mig själv med att vilja fräscha upp mina kunskaper om första världskriget, ryska revolutionen och om kampen för kvinnlig rösträtt!

I romanen möter vi bland annat de starka och självständiga kvinnorna Maud och Ethel. Ethel är hushållerska hos den förmögna familjen Fitzherbert. Den förbjudna passionen mellan earl Fitzherbert och Ethel tvingar till slut bort Ethel från godset Ty Gwyn, men attraktionen finns där ändå. Earlens syster, Lady Maud Fitzherbert, förälskar sig i sin barndomsvän, den tyske miliärattachén Walter von Ulrich. Första världskriget kommer dock emellan och paret tvingas hålla sin kärlek hemlig – förtvivlade över att hamna på olika sidor när kriget bryter ut. Den här boken passar sannerligen som julklapp till alla bokmalar!

 

Comments are closed.