”Fyren och stjärnorna” av Annika och Per Thor

Written by Maria Ragnarsson on oktober 12th, 2009

När berättelsen tar sin början år 1917, bor trettonåriga Blenda, hennes lillebror Erik och deras mamma Tora i ett arbetarkvarter i Göteborg. Barnen saknar sin far, som inte har hörts av alltsedan han gav sig av till Amerika för sju år sedan. Det var meningen att hela familjen skulle följa efter, men så blev det alltså inte.

Den ensamstående modern försörjer sig och barnen genom att arbeta som tvätterska. När hon möter fyrvaktare Carl Nordsten flyttar de ut till den karga klippö i skärgården, där han länge har levt ensam. Tora, som hyser förhoppningar om att hon har funnit en livskamrat, att dela såväl glädje som bekymmer med, inser snart att hon har misstagit sig. Snart är de alla på kollisionskurs med den stränge och bittre fyrvaktaren…En stormnatt förliser ett skepp utanför skäret och bland de skeppsbrutna finns en man, som verkar bekant…

Jag gillade den här historisk-realistiska berättelsen som bitvis är riktigt spännande. Dessutom uppskattade jag skildringen av den karga skärgårdsnaturen. Kommer det måhända en fortsättning?

 

Comments are closed.