”Fyren mellan haven” – lysande och ömsint kärleksroman av M.L. Stedman

Written by Maria Ragnarsson on april 28th, 2014

Nu finns den äntligen översatt, M.L. Stedmans debutroman The Light Between Oceans, på svenska Fyren mellan haven. Boken var väl värd att vänta på och rekommenderas varmt!

Tom Sherbourne är fyrvaktmästare på Janus Rock, en ensligt belägen ö utanför sydvästra Australien. Titeln anspelar på öns geografiska placering, alldeles där Indiska oceanen möter Södra ishavet.

En dag spolas en båt, med en död man och ett medtaget spädbarn i, upp på stranden. Tom och hans hustru Isabel, som sedan många år är barnlösa, beslutar sig för att behålla barnet. De låter bli att underrätta myndigheterna och uppger för omvärlden att det är deras lilla flicka. Eftersom det går månader utan att paret träffar andra människor kommer de undan med lögnen. Men samvetet gnager i Tom. Någonstans finns kanske flickans mor. Tanken på att hon får betala för varje ögonblick av deras lycka tär på honom. Hustrun Isabel däremot blommar upp och njuter av varje sekund med den lilla…

Det moraliska dilemmat som Tom hamnar i är väldigt intressant. Tom är en rättskaffens man som ger vika för sin hustru och som trasslar in sig i en omöjlig situation. Hur ska han ställa tillrätta och vad är det rätta? Australiensiskan M.L .Stedman har skrivit en vacker och ömsint kärleksroman som berör och som utforskar livets omöjliga vägval, etik och moral, sorg och förlust, samt modet att stå för sina handlingar. En lysande debut!

fyren-mellan-haven-roman

 

3 Comments so far ↓

  1. Jan Fredman skriver:

    Tack Maria för det boktipset! Varma hälsningar /Jan

  2. Maria Ragnarsson skriver:

    🙂

  3. Mycket bra bok! Läste den på engelska för ett tag sedan men är glad att den kommit på svenska så jag kan rekommendera den till de som inte läser på engelska.