”Fvonk” av Erlend Loe – lika knepig som titeln antyder!

Written by Maria Ragnarsson on oktober 11th, 2012

Det var länge sedan jag läste en så märklig och knepig roman som Loes ”Fvonk”. Exakt hur titeln uttalas är inte så kinkigt, menade författaren, under ett seminarium på Bokmässan i Göteborg nyligen.

Fvonk, en av huvudpersonerna i boken, hyr ut ett rum till en mystisk hyresgäst med ett stort lösskägg. Det visar sig att den skygge hyresgästen heter Jens och är Norges statsminister. Tanken är förstås att läsaren ska associera till verklighetens Jens Stoltenberg. Utbränd, deprimerad och ensam har statsministern beordrats vila och avskildhet. Mellan Fvonk och statsministern utvecklas snart en nära vänskap.

Att försöka beskriva vad detta är för slags roman, tycks mig inte helt enkelt. Särskilt kul tycker jag nämligen inte att historien är, eller ska detta föreställa humor? Bitvis blir handlingen nästan surrealistisk och närmar sig satiren. Men är Stoltenberg så särskilt tacksam att driva med efter Utöja-massakern?

Det är mycket som förbryllar mig med denna bok, såsom exempelvis att de gravida utmålas som en grupp, som man måste passa sig för. Av någon outgrundlig anledning patrullerar de gravida på gatan utanför Fvonks hem. De bevakar och förföljer honom. Men varför? undrar jag konfunderat. Vad författaren menar med begreppet okultur, ställer jag mig också frågande till.

Den absurda och osannolika handlingen tilltalar mig inte alls. Riktigt uttråkad blir jag av all rappakalja! Författaren lyckas definitivt inte slå an några positiva strängar hos mig! Betyget blir därefter: 2 av 5 pärlor.

 

 

Comments are closed.