Författarvecka med fokus på Jan Fridegård

Written by Maria Ragnarsson on april 20th, 2014

Den 23 april firas Världsbokdagen runt om i landet. Klippans bibliotek passar under denna vecka på att uppmärksamma en svensk författare, vars böcker är läsvärda, men måhända en smula bortglömda. Bland alla tänkbara kandidater föll valet på författaren Jan Fridegård (1897-1968). OBS! Detta inlägg skrevs i april 2014 och författarveckan har alltså varit!

Precis som Ivar Lo-Johansson och Moa Martinsson räknas Jan Fridegård till proletärförfattarna eller statarskolan. Med den självbiografiska romanen om statarsonen Lars Hård Jag, Lars Hård (1935) fick Jan sitt genombrott som författare. Fridegård är även känd för sin romanserie om vikingatidens statare, trälarna. Trilogin inleddes med romanen Trägudars land (1940).

Jan Fridegård intresserade sig för spiritism, vilket exempelvis märks i romanen Torntuppen (1941) som handlar om den gamle soldaten Froms upplevelser efter dödsögonblicket. I förordet till boken skrev Fridegård: ”I tidens fullbordan skall religion och vetenskap mötas, förenas och bekräfta varandra. Slätternas och skogarnas folk har aldrig velat gå med på ett utslocknande, och det är också deras tro jag velat berätta om i Torntuppen.”

Under författarveckan skyltar biblioteket med Jan Fridegårds böcker, som normalt står nere i magasinet. Ett antal bokpaket med böcker av Fridegård lottas ut och i samarbete med Jan Fridegårdsällskapet delas en novell ut till besökarna. På världsbokdagen bjuds det på bokbakelser och högläsning ur Torntuppen. Dessutom finns det färdiga bokpåsar att låna på olika teman, såsom ”Moderna arbetarförfattare”, ”Roliga böcker” och ”Favoriter från Minaboktips.se”. Perfekt för den som vill ha inspiration eller som bara har bråttom!

OBS! Detta inlägg skrevs i april 2014 och författarveckan har alltså varit!

Fridegard

 

4 Comments so far ↓

 1. Christina Karlsson skriver:

  Så trevligt!

 2. Maria Ragnarsson skriver:

  🙂

 3. peter karlsson skriver:

  Ser verkligen fram emot författarveckan.

 4. Maria Ragnarsson skriver:

  Då får vi hoppas att det blir fler författarveckor, för denna har redan varit…