”Flickan från ingenstans” av Justin Cronin

Written by Maria Ragnarsson on juli 20th, 2011

Efter att ha plöjt denna tegelstenstjocka roman på 900 sidor kommer jag på mig själv med att börja filosofera kring fiktionens väsen. Det tycks ju vara trendigt att läsa självbiografier och berättelser ur verkliga livet. Räcker inte fiktionen, kan man undra? Varför ska jag ägna timmar åt att läsa den här boken, eller påhittade berättelser överhuvudtaget? Varför ens läsa? Ja, det kan man ju grunna på om man är på det humöret.

På omslaget av Cronins bok finns ett citat från Stephen King: ”Läs denna bok och den vanliga världen försvinner.” Ja, så är det nog. Läser man Cronins bok bjuds man in till en dyster framtidsskildring, till en värld där blodtörstiga vampyrer nästintill har utrotat mänskligheten. Vampyrerna är våldsamma och rakt igenom onda. Här finns inget inslag av romantik eller kärlek mellan människa och vampyr.

Cronins vampyrer skapades av människan, genom ett militärt experiment som gick snett. Tolv dödsdömda fångar injicerades på försök med ett dödligt, okänt virus. Ett ödesdigert misstag, skulle det visa sig. Också en liten sexårig föräldralös flicka, Amy, valdes ut som försöksperson och infekterades med en variant av viruset. När helvetet brakar lös, vilar mänsklighetens hopp om överlevnad i flickans händer…

Flickan från ingenstans är en ödesmättad och mycket spännande roman. Texten har ett bra språkligt flyt. Det är en välkomponerad och litterär berättelse av hög kvalité i sin genre. Möjligen hade författaren kunnat korta ner texten en smula. Slutet uppfattade jag som otillfredställande, för hur gick det egentligen för mänskligheten? Efter att ha läst så många sidor hade jag förväntat mig ett tydligare slut. Det skulle inte förvåna mig om vi får se en filmatisering av boken. Det skulle bli en rysligt otäck thriller som jag inte skulle kunna låta bli att titta på.

 

8 Comments so far ↓

 1. Miriam Tisander skriver:

  Den ska bli film! http://www.imdb.com/title/tt1074206/

  Själv har jag bara läst ca 350 sidor i boken än så vet inte hur slutet kommer vara men du har väl inte missat att detta är första boken i en trilogi? Så det kommer en fortsättning!

 2. Anna Jonsson skriver:

  Boken är den första i en trilogi så du kommer nog få ditt slut 😉

 3. Maria skriver:

  Jisses! Visst har jag missat att detta skulle vara första delen i en trilogi!

  Så roligt att det blir en film! Den måste jag se!!!

 4. Maria skriver:

  Pinsamt nog har jag helt missat att boken är första delen i en trilogi! Jag tyckte inte om att behöva gissa mig till hur det slutar. Nu kan jag alltså se fram emot ytterligare läsning. Det var ju glädjande!! Tack!

 5. Åse skriver:

  Vad bra att jag gick in och sökte på detta. Tyckte också slutet var högst märkligt, men nu förstår man ju bättre. Hoppas bara inte de två andra är lika tjocka för den var oerhört jobbig att läsa mitt i. Början och slutet däremot var lysande.

 6. Maria skriver:

  En tydlig uppmaning till förlaget borde vara att bättre marknadsföra att boken är första delen i en trilogi. Du är inte ensam om att ha blivit snopen över slutet!

 7. lars tallbarr skriver:

  Jag tycker att boken var tvivelaktig – dåligt skriven/översatt, felaktigheter i kronologin, upprepningar m.m. Ock vad f-n betyder ”flygarns”, är det Kristi flygare? Får man veta det i nästa del?

 8. Maria skriver:

  ??? I vilket sammanhang och hur användes ordet?