”Fjärilseffekten” – ny fullträff av Karin Alvtegen

Written by Maria Ragnarsson on april 18th, 2013

Inom kaosforskningen innebär den så kallade fjärilseffekten att en liten, till synes obetydlig händelse kan få stora och oförutsägbara effekter vid ett senare tillfälle och på en annan plats. Exempelvis sägs en fjäril som slår med sina vingar kunna påverka luftströmmarna, så att det längre fram uppstår ett oväder på andra sidan jordklotet…

Karin Alvtegens roman Fjärilseffekten inleds med en dramatisk tågolycka, men sedan får läsaren följa tre personer månaderna före olyckan. Genom spännande tillbakablickar låter Alvtegen oss ana en intrikat väv, där den ena händelsen leder fram till den andra. Individerna tycks famla i blindo, utan att ana vilka konsekvenser deras val kommer att få, inte minst på sikt.

Tre vilsna själar får vi följa: Bodil, som har lämnat sin man och sagt upp sig från jobbet; Viktoria, hennes pressade och perfektionistiska dotter; samt Andreas som lider av posttraumatisk stress och som successivt förlorar fotfästet i tillvaron.

Alvtegen har skrivit en psykologiskt trovärdig roman om ensamhet och relationer som havererar. Mor-dotter-relationen skildras insiktsfullt och med samma vemodiga underton som genomsyrar hela romanen. 5 fjärilar av 5 till Alvtegen!

Fjärilseffekten

 

2 Comments so far ↓

  1. Ada skriver:

    Jag orkade inte lyssna klart på boken, ett oändligt malande, tråkig läsröst, man kan inte hålla isär vem som ”berättar” allt läs med samma entoniga röst.

  2. Maria skriver:

    Berättarrösten betyder verkligen mycket! Vem var det som läste?