”Fester med rester” – tänkvärt och klimatsmart av Anna Braw

Written by Maria Ragnarsson on januari 24th, 2012

I ”Fester med rester: gott och nytt av det som blev över” av Anna Braw (red.) handlar det om att se vad som faktiskt finns i kylskåpet och kreativt tillvarata resterna. Denna klimatsmarta inspirationsbok ligger helt rätt i tiden! Boken innehåller måhända inte så många traditionella recept, utan ger istället allmänna råd och idéer om vad man kan hitta på med enstaka matvaror som blivit över. Att göra i ordning kompletta matlådor klarar väl de flesta av, men för att använda exempelvis överbliven potatis i en ny rätt krävs lite mer eftertanke.

Den alfabetiska uppställningen gör det enkelt att hitta rätt i boken. Slår man upp Banan får man tips om vad man kan hitta på med övermogna bananer. Hur många bruna bananer åker inte i hushållssoporna? På bokstaven D hittar jag uppslagsordet Datum och läser följande citat från Benjamin: ”Jag har börjat tänka annorlunda när jag ska köpa till exempel mjölk. Förut såg jag alltid till att köpa de paket som hade flest dagar kvar på datummärkningen, men det mesta går åt ganska snabbt hemma hos oss, så nu köper jag de paket som har minst antal dagar kvar för att de inte ska bli stående och sedan slängas.” Hur tänker du som konsument? Själv är jag inte främmande för att köpa varor med kort datum för omgående konsumtion, men då gärna till reducerat pris. En helt klart annorlunda uppslagsbok som utmanar läsaren att tänka om.

Flera skribenter delar med sig av sina idéer om hur svinnet kan minskas. Det är ju onekligen så att vi slänger mycket överbliven mat. Recepten är generella för att man ska kunna ta vad man har. Förutom recept och allmänna förslag på hur man kan ta vara på rester, innehåller boken reportage, ordspråk, anekdoter och annan tänkvärd läsning. Libris förlag ger främst ut böcker med anknytning till kristen tro, vilket tydligt märks i denna bok med grundtonen slösa inte med Guds gåvor. Ett utdrag ur Johannesevangeliet, där Jesus bespisar fem tusen män, finns också med. Boken ingår i serien Kyrkkaffe. På bloggen Dantes bibliotek finns en trevlig recension av boken.

 

Comments are closed.