Feelgood-drottningen Jojo Moyes

Written by Maria Ragnarsson on januari 7th, 2013

Jag föll verkligen pladask för Jojo Moyes Livet efter dig (2012) – ja, hur ska jag annars förklara att jag satt och läste till kvart i två på natten? Boken är en annorlunda kärleksroman som skildrar relationen mellan en totalförlamad ung man och hans sköterska. Trots att boken innehåller en stor portion tragik lockar den rappa dialogen till skratt. Det är helt klart inslaget av humor gör att jag plockar in boken i feelgood-facket.

Efter att med stor behållning ha slukat Livet efter dig bestämde jag mig för att plöja den brittiska författarinnans övriga böcker. På svenska finns Det skyddande regnet (2003), Moln över Arcadia (2005), Brudskeppet (2006) och Silver bay (2007). Det skyddande regnet och Moln över Arcadia läste jag i en flygande fläng, men så här efteråt minns jag knappt vad de handlade om. Perfekt underhållning för stunden, men knappast några litterära mästerverk…Efter 50 sidor i Silverbay tycker jag boken känns förutsägbar och därmed småtråkig. Omslaget förstärker intrycket ”marginellt bättre än en kioskroman”. Nåväl. Jag kommer att läsa ut boken och dessutom vill jag läsa Brudskeppet som jag har hört ska vara riktigt bra.

I oktober 2013 kan vi se fram emot den svenska översättningen av The Girl You Left Behind. Detta enligt Pia Printz förläggare på Printz Publishing. Eftersom jag tyckte så bra om Livet efter dig kan jag inte låta bli att hoppas att denna bok spelar i samma division. Jojo Moyes behöver en fullträff till för att få sitta kvar på tronen som feelgood-drottning – och det unnar jag henne!

 

Comments are closed.